Αφγανιστάν: Εκτελέσεις καταδικασμένων για εγκλήματα

Οκτώ άνδρες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για δολοφονίες, ληστείες και βιασμούς, εκτέλεσαν οι αφγανικές αρχές.

Ο αντεισαγγελέας Ραχματουλάχ Ναζαρί δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους ήταν μέλη συμμοριών και είχαν καταδικαστεί για ληστείες ή για βιασμούς γυναικών και παιδιών μέσα στα σπίτια που λήστευαν”, πρόσθεσε. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι ο ένας από αυτούς καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί σκότωσε μία μητέρα και τα παιδιά της και πέταξε τα πτώματα σε ένα πηγάδι.

“Σύντομα θα εκτελεστούν και οι υπόλοιποι”, δήλωσε ο νομικός σύμβουλός της προεδρίας, Νασράλα Στανικζάι, καθώς ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ενέκρινε πρόσφατα τις εκτελέσεις 16 προσώπων για διάφορα εγκλήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και ο Άμπντουλ Σάμπορ, ο Αφγανός που σκότωσε πέντε Γάλλους στρατιώτες σε μια στρατιωτική βάση στην Καπίσα, τον περασμένο Ιανουάριο.

Από τα τέλη του 2001 και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν η θανατική ποινή σπανίως εφαρμοζόταν στο Αφγανιστάν μολονότι δεν έπαψε ποτέ να ισχύει. Οι Ταλιμπάν εκτελούσαν πολύ συχνά όσους κρίνονταν ένοχοι για μοιχεία ή για παραβιάσεις της σαρία, του ισλαμικού νόμου.