Αυτός είναι ο 22χρονος που σκόρπισε τον θάνατο στην Κοπεγχάγη

Ο 22χρονος που σκόρπισε τον θάνατο στο εμπορικό κέντρο Fields, στην Κοπεγχάγη, είχε προαναγγείλει την επίθεση. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανεβάσει στα social media βίντεο στο οποίο φαίνεται να κρατάει ένα περίστροφο και μία καραμπίνα, την οποία πιθανότατα χρησιμοποίησε κατά την επίθεση.

Επιπλέον ο 22χρονος έκανε καταλόγους τραγουδιών στο YouTube, με τίτλο «Δολοφονική μουσική» και «Το τελευταίο πράγμα που ακούς», γράφοντας ότι «το Quetiapine δεν δουλεύει».

Το Quetiapine είναι ένα ισχυρό αντι-ψυχωτικό φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής, της βαριάς κατάθλιψης, αλλά και για τη θεραπεία εξαρτημένων από ναρκωτικά.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αστυνομία πιστεύει ότι το κίνητρο της επίθεσης του 22χρονου Δανού στο εμπορικό κέντρο δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία, αλλά έδρασε μόνος του, πιθανότατα αντιμετωπίζοντας κάποια έξαρση των ψυχολογικών προβλημάτων που τον βασανίζουν.

Στο βίντεο από την επίθεση καταγράφεται ο 22χρονος Δανός, που φοράει ένα σκουρόχρωμο αμάνικο μπλουζάκι, σορτς και μπότες, καθώς περιφέρεται στο εμπορικό κέντρο κρατώντας μία καραμπίνα. Σταματάει μπροστά στο άγνωστο άτομο που καταγράφει την σκηνή, με κινητό, τον κοιτάζει και βάζει την καραμπίνα στον ώμο.

«Υπήρχε κάποιου είδους πρόθεση και προετοιμασία του υπόπτου για να διαπράξει αυτό το φοβερό πράγμα που διέπραξε», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σόρεν Τόμασεν, προσθέτοντας ότι δεν φαίνεται να υπήρξε συνεργός.

«Δεν με νοιάζει», φέρεται να είχε γράψει στα social media ο 22χρονος, ένας ψηλός νέος, με επιθετική συμπεριφορά, όπως τον περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

Η δανέζικη ταμπλόιντ ΒΤ δημοσίευσε βίντεο που τράβηξε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μάχντι Αλ-ουάζνι, όπου φαίνεται ο νεαρός να περπατάει κραδαίνοντας πάνω από τους ώμους την καραμπίνα. «Έδειχνε πολύ επιθετικός και φώναζε διάφορα πράγματα», είπε στην ΒΤ ο Μάχντι Αλ-ουάζνι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 22χρονος όταν συνελήφθη είχε στην κατοχή του δύο όπλα – μία καραμπίνα Sauer και ένα περίστροφο Walter, σφαίρες και ένα μαχαίρι. Δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο όπλα κατά την επίθεση.

Τα όπλα είχα αγοραστεί νόμιμα, σύμφωνα με τις αρχές, παρόλο που ο συλληφθείς δεν είχε άδεια οπλοκατοχής.

Ο 22χρονος ήταν μέλος μίας ομάδας σκοποβολής, παρότι ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα.

«Ο ύποπτος είναι γνώριμος στις ψυχιατρικές υπηρεσίες, πέραν αυτού δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κοπεγχάγης.

Σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε. Φαίνεται πως δεν επέλεξε συγκεκριμένα άτομα για να πυροβολήσει. Χτυπούσε στην τύχη.

Ο 22χρονος Δανός σκότωσε δύο 17χρονους Δανούς, ένα αγόρι και ένα κορίτσι και μία 47χρονη Ρωσίδα που κατοικούσε στη Δανία. Τραυμάτισε σοβαρά άλλα τέσσερα άτομα, που νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση – δύο Σουηδούς υπηκόους, έναν 50χρονο άνδρα και ένα 16χρονο κορίτσι και δύο Δανέζες, μία γυναίκα 40 χρόνων και ένα κορίτσι 19 χρόνων.

Το όνομα του 22χρονου που συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Ούτε γνωστοποιήθηκε τι στάση έχει κρατήσει μετά την σύλληψή του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της εισαγγελικής αρχής.

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσά μας άλλαξε σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να μείνουν ενωμένοι και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον σε αυτή την δύσκολη φάση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.