Αυτός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος AKP και εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Έχει, επίσης, δραστηριοποιηθεί σε κοινωφελή ιδρύματα προσκείμενα στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ και του AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπατί νέο υπουργό Οικονομικών, μετά την παραίτηση του Λουτφί Ελβάν. Ο διορισμός που ανακοινώθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας συμπίπτει με την πτώση της λίρας κατά 27% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Ο Νεμπατί ήταν μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με το βιογραφικό του στον ιστότοπο του υπουργείου.

«Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους», ανήρτησε στο Twitter αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. «Θεέ μου, δώσε μου τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών, που ο Πρόεδρός έκρινε άξια για εμένα και να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης που μας έδειξε», είπε.

Ο Νεμπάτι, ο οποίος υπηρέτησε τρία χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πριν από τον διορισμό του, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι στηρίζει πλήρως την οικονομική στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων.

«Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Οι κακές γλώσσες εμφανίζουν το νέο υπουργό να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή του προκατόχου του, ο οποίος έμεινε λιγότερο από ένα χρόνο στο τιμόνι του υπουργείου. Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κυβερνώντος Κόμματος παραπάνω από 15 χρόνια, είχε αντικαταστήσει τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν. Εντωμεταξύ, τα πρόσφατα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την τουρκική οικονομία δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.