Αυτοκτόνησε ένα απο τα “μεγάλα μυαλά” της πληροφορικής

Αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών το παιδί “θαύμα” της πληροφορικής, ο Άαρον Σουόρτζ, ο οποίος στα 14 του μόλις χρόνια βοήθησε στη δημιουργία του RSS, του εργαλείου που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθούν το διαρκώς ανανεούμενο περιεχόμενο των ιστοσελίδων.

Ο Άαρον, που όπως είχε δηλώσει έπασχε από κατάθλιψη, βρέθηκε το Σάββατο νεκρός στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με την αστυνομία ο θάνατος προήλθε δι’ απαγχονισμού  ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

Ο Άαρον Σουόρτζ ήταν ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι “οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους”.

Τον Ιούλιο του 2011 ο Σούορτζ είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι έκλεψε εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

“Ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών” έλεγε στο μανιφέστο που εξέδωσε το 2008.