Αυτοί θα είναι οι κανόνες για τις παραλίες φέτος…

Η υφυπουργός πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού της Ιταλίας Λορέντζα Μπονακόρσι απάντησε λίγο ενοχλημένα στην ερώτηση του RaiNews24. «Θα πάμε στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι, δουλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε». Πιο εύκολο να το λες παρά να τον κάνεις.

Καθώς η Ιταλία ανοίγει σήμερα δειλά κάποιες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση στοιχηματίζει σε μια βελτίωση που θα επιτρέψει τις διακοπές στις ιταλικές παραλίες. Οι κινήσεις σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Μεσογείυ θα θέσει τον τόνο και για τις υπόλοιπες χώρες όπως η Ελλάδα.

Με την ελπίδα ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα περιορίσουν την εξάπλωση του Covid-19, όπως συμβαίνει συνήθως για τους κορωνοϊούς, έχει αρχίσει η συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ισχύσουν στις παραλίες. Τα τελευταία δεδομένα σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera είναι τα εξής.

Κοινωνική απόσταση στην άμμο
Οι κανόνες για τις οργανωμένες παραλίες – όπου παραδοσιακά προσελκύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών λουομένων – θα θεσπιστούν σε εθνικό επιπεδο αλλά ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και διαχειριστών παραλιών έχει ήδη ξεκινήσει.

Υποχρεωτικό ρεζερβέ στις ομπρέλες: Υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικές κρατήσεις των επισκεπτών στις οργανωμένεςπαραλίες για να διασφαλίζει ένα διαχειρίσιμο αριθμό λουομένων και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες αποστάσεις. Θα υπάρξουν επίσης εφαρμογές για να ενημερώνουν για πιο ασφαλείς ώρες επίσκεψης για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.

Αποστάσεις ασφαλείας: Οι αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών θα αυξηθούν, θα υπάρχουν 14 με 16 τετραγωνικά μέτρα «αέρας», ένα εμβαδό περίπου 4m x 4m.

Χρήση μασκών: Εξετάζεται να επιτρέπεται η συνύπαρξη 3-4 ατόμων κάτω από μια ομπρέλα χωρίς προστατευτικά μέσα. Θα αντιμετωπίζονται ως «νοικοκυριό». Αν κάποιος απομακρύνεται από την ομπρέλα θα πρέπει να φοράει μάσκα.

Χώροι αθλοπαιδιών: Οι χώροι για ομαδικά παιχνίδια όπως beach volley ή ρακέτες θα παραμείνουν κλειστοί.

Άλλες προβλέψεις: Τα εστιατόρια και τα beach bar θα δίνουν μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης. Υπάρχουν πιο προωθημένες σκέψεις οι οποίες προβλέπουν είσοδο στην παραλία με πρόσφατο πιστοποιητικό αντισωμάτων, η γρήγορες εξετάσεις αίματος στην πόρτα.