Αυτή είναι η τουρίστρια που χόρευε πάνω σε πυραμίδα των Μάγια ενώ από κάτω τη… γιούχαραν (Video)

Η τουρίστρια που προκάλεσε πρόσφατα οργή εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς της στην αρχαιολογική τοποθεσία Τσιτσέν Ιτζά είναι 29 ετών και πολίτης Μεξικού, αν και κατά τη σύλληψή της παρίστανε αρχικά την Ισπανίδα, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας της Βόρειας Αμερικής.

Η Άμπιγκειλ Βιλαλόμπος, όπως είναι το αληθινό όνομα της ξανθιάς γυναίκας η οποία σκαρφάλωσε πάνω σε πυραμίδα των Μάγια (όπου απαγορεύεται η πρόσβαση) και άρχισε να χορεύει, ενώ από κάτω εξαγριωμένοι επισκέπτες την έβριζαν και της φώναζαν να κατέβει, παρέμεινε υπό κράτηση για περίπου 30 λεπτά στο αστυνομικό τμήμα του Τίνουμ, μετά την προσαγωγή της. Αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 260 δολαρίων αφέθηκε ελεύθερη, σύμφωνα με το μεξικανικό site Golfo Pacifino.

Πριν από μερικές μέρες, η Βιλαλόμπος είχε την ατυχή έμπνευση να πηδήξει το διαχωριστικό γύρω από τη διάσημη πυραμίδα Ελ Καστίγιο (Ναός του Κουκουλκάν) στην αρχαιολογική τοποθεσία Τσίτσεν Ιτζά στο Μεξικό και να σκαρφαλώσει σε αυτήν. Παραβιάζοντας τους κανόνες που απαγορεύουν το σκαρφάλωμα στις μεγαλοπρεπείς πυραμίδες που δημιούργησε ο πολιτισμός των Μάγια, η 29χρονη ανέβηκε τα περίπου 90 σκαλοπάτια του Ναού του Κουκουλκάν, πιθανόν για να ποζάρει για selfies ή ακόμα και για να τραβήξει την προσοχή. Οι κινήσεις της έγιναν σύντομα αντιληπτές από άλλους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου, που εξαγριώθηκαν από το θράσος της και άρχισαν να της φωνάζουν να κατέβει, ζητώντας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή!

Η δική της αντίδραση ήταν αρχικά αρκετά παράξενη, αφού χαιρετούσε το πλήθος και γελούσε σαν να την επευφημούσαν. Όταν όμως κατέβηκε τελικά από την πυραμίδα, κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά. Ορισμένα άτομα από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί άρχισαν να της πετούν νερό και πλαστικά μπουκάλια, να κινούνται επιθετικά προς το μέρος της για να τραβήξουν το καπέλο ή τα μαλλιά της, ενώ τριγύρω άλλοι τραβούσαν τη σκηνή με το κινητό τους. Το κλίμα έδειχνε πολύ φορτισμένο, ωστόσο τελικά η γυναίκα μπόρεσε τελικά να απομακρυνθεί από το σημείο συνοδευόμενη από το προσωπικό φύλαξης του αρχαιολογικού χώρου.

Το μεξικανικό Ίδρυμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας εξέδωσε ανακοίνωση μερικές ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο στα social media και στα τοπικά ΜΜΕ, διαβεβαιώνοντας ότι το μνημείο δεν έχει υποστεί καμία ζημιά.

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό. Πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το 2007, η εντυπωσιακή τοποθεσία ονομάστηκε ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου μετά από παγκόσμια ψηφοφορία.