Αυτές οι 18 τροφές, προκαλούν εθισμό

Μήπως νιώθετε ότι δεν μπορείτε να «ξεκολλήσετε» από τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, τη σοκολάτα ή ακόμη και τα ζυμαρικά;

Αν έχετε αυτή την αίσθηση, μην πανικοβάλλεστε γιατί σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Αυτό συμβαίνει λόγω των συστατικών ορισμένων τροφών που επηρεάζουν τον καθένα ξεχωριστά με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τόσο όσον αφορά στο μυαλό, όσο και στο σώμα μας.

Περίπου το 20% των ανθρώπων έχει κάποιου είδους διατροφικό εθισμό ή εθιστική συμπεριφορά σε θέματα διατροφής. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ ατόμων που είναι παχύσαρκα.

Ο εθισμός στο φαγητό περιλαμβάνει τον εθισμό σε τροφές κατά τον ίδιο τρόπο που ένας ναρκομανής είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Οι άνθρωποι που έχουν εθισμό στο φαγητό δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών.

Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν εθίζονται απλά σε οποιαδήποτε τροφή. Μερικές τροφές είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα εθιστικής συμπεριφοράς από ό,τι άλλες.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν εθισμό στο φαγητό

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελέτησαν την εθιστική συμπεριφορά στην διατροφή σε 518 συμμετέχοντες. Χρησιμοποίησαν την κλίμακα διατροφικού εθισμού από το πανεπιστήμιο του Yale (Yale Food Addiction Scale – YFAS) ως σημείο αναφοράς. Πρόκειται για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο για την αξιολόγηση του εθισμού στην διατροφή. Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μια λίστα από 35 τροφές, οι οποίες ήταν μια ποικιλία επεξεργασμένων και μη-επεξεργασμένων τροφών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πόσο πιθανό είναι η κάθε τροφή να προκαλέσει εθιστική συμπεριφορά στο άτομο σε μια κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστική) έως το 7 (εξαιρετικά εθιστική). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7-10% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με ξεκάθαρο εθισμό στο φαγητό σε αρκετές τροφές.

Επίσης, το 92% των συμμετεχόντων παρουσίασε εθιστική διατροφική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιες τροφές. Αποδείχτηκε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν το φαγητό τους (σε κάποια συγκεκριμένη τροφή), αλλά δεν έβρισκαν την δύναμη να το κάνουν.

Εθισμός στο φαγητό: Οι 18 πιο εθιστικές τροφές

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι περισσότερες από τις τροφές που αξιολογήθηκαν ως εθιστικές, ήταν επεξεργασμένες. Αυτές οι τροφές ήταν συνήθως υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο.

Ο αριθμός που ακολουθεί κάθε μία τροφή σε παρένθεση είναι η μέση βαθμολογία που σημειώθηκε στην προαναφερόμενη μελέτη, στην κλίμακα από το 1 (καθόλου εθιστικό) έως 7 (εξαιρετικά εθιστικό).

Πίτσα (4.01)
Σοκολάτα (3,73)
Πατατάκια (3,73)
Μπισκότα (3,71)
Παγωτό (3,68)
Τηγανητές πατάτες (3,60)
Τσίζμπεργκερ (3.51)
Αναψυκτικά (όχι διαίτης) (3.29)
Κέικ (3.26)
Τυρί (3.22)
Μπέικον (3,03)
Τηγανητό κοτόπουλο (2.97)
Rolls (2,73)
Popcorn (βουτυρωμένο) (2,64)
Δημητριακά πρωινού (2,59)
Gummy καραμέλα (2,57)
Μπριζόλα (2,54)
Muffins (2,50)

Εθισμός στο φαγητό: Οι 17 λιγότερο εθιστικές τροφές

Οι λιγότερο εθιστικές τροφές ήταν ως επί το πλείστον φυσικές, ολικής άλεσης και μη-επεξεργασμένες.

Αγγούρια (1,53)
Καρότα (1.60)
Φασόλια (χωρίς σάλτσα) (1,63)
Μήλα (1,66)
Καστανό ρύζι (1,74)
Μπρόκολο (1,74)
Μπανάνες (1,77)
Σολομός (1,84)
Καλαμπόκι (χωρίς βούτυρο ή αλάτι) (1,87)
Φράουλες (1,88)
Μπάρες δημητριακών (1,93)
Νερό (1,94)
Κράκερ (απλό) (2,07)
Κουλούρια (2.13)
Στήθος κοτόπουλου (2,16)
Αυγά (2.18)
Ξηροί καρποί (2,47)