Αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2030

Επτά από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μέχρι το 2030 θα είναι πιθανώς σημερινές αναδυόμενες αγορές.

Η πρόβλεψη για την αναστροφή της παγκόσμιας κατάταξης ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έρχεται στις νέες μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Standard Chartered Plc, η οποία περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2020, χρησιμοποιώντας συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και ονομαστικό ΑΕΠ.

Η Ινδία θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη από τις Η.Π.Α. την ίδια χρονική περίοδο, ενώ η Ινδονησία θα εισέλθει στις 5 πρώτες οικονομίες.

«Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανάπτυξης υποστηρίζονται από μία βασική αρχή: το μερίδιο των χωρών στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα πρέπει τελικά να συγκλίνει με το μερίδιό τους στον παγκόσμιο πληθυσμό, με γνώμονα τη σύγκλιση του ΑΕΠ ανά κάτοικο μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενων οικονομιών», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Standard Chartered, με επικεφαλής τον David Mann.

Οι ίδιοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης για την Ινδία θα επιταχυνθεί στο 7,8% μέχρι το 2020, ενώ της Κίνας θα μετριαστεί στο 5% έως το 2030, αντανακλώντας μια φυσική επιβράδυνση του μεγέθους της οικονομίας της.

Το μερίδιο της Ασίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ, το οποίο ανήλθε στο 28% πέρυσι, από 20% το 2010, πιθανότατα θα φθάσει το 35% μέχρι το 2030 – το αντίστοιχο της Ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μέχρι το 2030

Μερικά βασικά σημεία της πρόβλεψης της Standard Chartered

– Η ύφεση της μεταρρύθμισης στις αναδυόμενες αγορές επηρεάζει την αύξηση της παραγωγικότητας.

– Το τέλος της εποχής της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στις οικονομίες να μεταρρυθμίσουν και να αναζωογονήσουν τις τάσεις της παραγωγικότητας.

– Η μεσαία τάξη βρίσκεται σε σημείο ανατροπής, με την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να εισέρχεται στην εν λόγω ομάδα εισοδήματος έως το 2020.

– Η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, που οφείλεται στην αστικοποίηση και την εκπαίδευση, θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ταχείας δημογραφικής γήρανσης σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.