Αυτά είναι τα ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech

Αυτά είναι τα ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech

Παραλήφθηκαν και τοποθετήθηκαν σήμερα τα ειδικά ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech. Λόγω των ειδικών συνθηκών φύλαξης των εμβολίων στους -75°C, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την παρασκευάστρια εταιρεία, προχώρησε στην αγορά δύο ειδικών ψυγείων.

Σε κάθε ψυγείο, μπορούν να αποθηκεύονται περίπου 130,000 δόσεις εμβολίου. Σύμφωνα με τον Λειτουργό των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κ. Κώστα Χειμώνα, «τα ψυγεία διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο», ενώ, πρόσθεσε, εάν παραστεί ανάγκη, θα ενημερώνεται η ομάδα που έχει συσταθεί από αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα για αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος.

Όπως εξήγησε ο κ. Χειμώνας και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του Υπουργείου, «τα εμβόλια θα φυλάγονται σε κεντρικό σημείο και θα διανέμονται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό και Επισκέπτριες Υγείας στα 38 Κέντρα Εμβολιασμού (με δυνατότητα λειτουργίας μέχρι και 100 συνεργείων) που θα λειτουργήσουν σε όλες τις Επαρχίες. Η παρακολούθηση της διαδικασίας εμβολιασμών και των αποθεμάτων, θα γίνεται μέσω λογισμικού το οποίο δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και για να παρακολουθείται η διαδρομή των εμβολίων από τον χώρο φύλαξης μέχρι το Κέντρο Εμβολιασμού.

Την ίδια ώρα, έχει καταρτιστεί πλάνο με τις ομάδες προτεραιότητας, με τον σχεδιασμό να καθορίζει ότι αρχικά θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και οι επαγγελματίες υγείας της 1ης γραμμής (ΜΕΘ, Θάλαμοι COVID-19, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ΤΑΕΠ, κτλ), ενώ ακολούθως θα λάβουν τα εμβόλια τα άτομα άνω των 80 ετών και τα άτομα άνω των 75 ετών με προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακολούθως, και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων, θα εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.