Αυστριακός αριστοκράτης δικάζεται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και κατασκοπεία

Πλούτο, κατασκοπεία, διαφθορά … Τα έχει όλα η υπόθεση του 59χρονου αυστριακού αριστοκράτη Αλφόνς Μένσντρορφ- Πουγί, ή αλλιώς «Κόμη Άλι». Δικάζεται σήμερα στη Βιέννη με την κατηγορία της διαφθοράς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπηρεσία της βρετανικής βιομηχανίας όπλων BAE Systems και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια.

Τον επιχειρηματία, τον οποίο ο αυστριακός τύπος χαρακτηρίζει λομπίστα του στρατιωτικού τομέα, κατηγορείται ότι έλαβε από την BAE Systems 12,6 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 ως το 2008.Τα χρήματα αυτά ,σύμφωνα με την εισαγγελία, τα έδωσε για να «πεισθούν» πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Τσεχία, την Ουγγαρία και την Αυστρία να αγοράσουν στρατιωτικά αεροπλάνα.

Η BAE Systems πριν από δύο χρόνια είχε πληρώσει συνολικά 450 εκατομμύρια δολάρια (400 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και 30 εκατομμύρια στερλίνες στη Βρετανία) για να διευθετήσει την υπόθεση και να μην πάει δικαστικά, ενώ δεσμεύθηκε παράλληλα να βελτιώσει τη συμπεριφορά της.

Ο Κόμης Άλι, είναι παντρεμένος με μια πρώην υπουργό της αυστριακής κυβέρνησης. Είχε μάλιστα κερδίσει μια δίκη κατά των βρετανικών αρχών αφού είχε φυλακιστεί επί έξι ημέρες το 2010 στη Βρετανία. Του είχε επιδικαστεί αποζημίωση περίπου 430.000 ευρώ. “Αν το ήξερα, θα είχα μείνει τέσσερις εβδομάδες”, είχε πει τότε.

Οι εισαγγελείς δεν έχουν επίσης μάρτυρες για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους, υπογραμμίζουν πολλοί παρατηρητές, κυρίως τον Τίμοθι Λάντον, που φαίνεται πως ήταν ένας μυστικός πράκτορας. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος πέθανε το 2007, είχε εμπλακεί στο πραξικόπημα στο Ομάν το 1970 και είχε ενεργήσει ώστε η BAE να προσλάβει τον Μένσντορφ.