Αυστραλία:Οι καθολικοί ιερείς να αποκαλύπτουν τα άτομα που εξομολογούνται σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων

Το εκκλησιαστικό δίκαιο δεν υπερισχύει του κοινού δικαίου, δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Αυστραλίας Νίκολα Ρόξον και σκέπτεται, όπως και άλλοι κυβερνητικοί και δικαστικοί αξιωματούχοι, να υποχρεώσει τους καθολικούς ιερείς να αποκαλύπτουν τα άτομα που κατά την εξομολόγηση ομολογούν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.  

Η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πανεθνικής έρευνας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η Καθολική Εκκλησία απέκρυψε πληροφορίες για παιδόφιλους ιερείς.

Το απόρρητο της εξομολόγησης δεν είναι νόμος, τονίζει η Γενική Εισαγγελέας … «η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι έγκλημα και πρέπει να αναφέρεται». Την υποχρέωση αυτή έχουν βάσει νόμου οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα.

Εκκλησία και κράτος έχουν βρεθεί «απέναντι». Ο καρδινάλιος  Τζορτζ Πελ, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι το απόρρητο της εξομολόγησης είναι “απαραβίαστο”. Πολλοί καθολικοί πολικοί έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον καρδινάλιο.

Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τόνι ‘Αμποτ, ο οποίος έκανε σπουδές για να ενταχθεί στον κλήρο πριν ασχοληθεί με την πολιτική, επέμεινε ότι οι ιερείς πρέπει να δεσμεύονται από τους ίδιους νόμους με τους υπόλοιπους πολίτες.