Αυστρία – Κουρτς: Τέλος τα lockdown, μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

Δεν θα υπάρξει γενικό lockdown, αλλά «προστατευτικά μέτρα», αν είναι απαραίτητο, μόνο για μη εμβολιασμένους, όπως δεν θα υπάρξει και ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του Covid-19, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παρουσίασε σε συνέντευξή του στην παραδοσιακή, ετήσια «Θερινή συζήτηση» της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, τις «προτεραιότητές» του στην αντιμετώπιση της πανδημίας το φθινόπωρο.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξουν άλλα lockdown για εμβολιασμένους, ο στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στην ελευθερία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχει τελειώσει η εποχή των lockdown», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν περιορισμοί μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ειδικά όταν τα νοσοκομεία απειλούνται με υπερφόρτωση.

Ο ίδιος επιθυμεί ένας νέος, επιπλέον δείκτης για την λήψη μέτρων να είναι στο μέλλον η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι μόνον η «επίπτωση επτά ημερών» (νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ανά 100.000 κατοίκους), που, «λόγω του εμβολιασμού και των εκτεταμένων τεστ, δεν έχει πλέον τη σημασία που είχε πριν από ένα χρόνο».

Κατά την άποψή του, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα πρέπει επομένως να χρησιμεύσει ως «βασικός δείκτης για την αξιολόγηση της κατάστασης» και για ενδεχόμενα μέτρα, καθώς, όταν υπάρξει ένας ορισμένος αριθμός ασθενών, αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με ορισμένα μέτρα.

Για παράδειγμα, ο καγκελάριος ανέφερε για άλλη μια φορά την πιθανή επιβολή περιορισμένης πρόσβασης στη νυχτερινή εστίαση ή σε «μεγάλες εκδηλώσεις», σημειώνοντας ότι «πριν κλείσει εντελώς ένας τομέας, προτιμώ να παραμείνει ανοιχτός σε εμβολιασμένους».

Στόχος η περαιτέρω αύξηση της προθυμίας για εμβολιασμό
Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η προϋπόθεση «εμβολιασμένος» δεν είναι «απόλυτα ακριβής», διότι όσοι έχουν αναρρώσει πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

«Πιστεύω ότι έχουμε συναίνεση στην Αυστρία ότι δεν θα υπάρξει γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός», τόνισε στη συνέντευξή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος παράλληλα στους κανονισμούς εμβολιασμού «σε ορισμένα επαγγέλματα».

Γενικός στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση της προθυμίας για εμβολιασμό και μία συνεπής εφαρμογή των αναμνηστικών εμβολιασμών, διευκρινιζόταν αργότερα από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη.

Συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχει αύριο, Τετάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.