Αυστρία: Θριαμβευτής των εκλογών το Λαικό Κόμμα

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ο θριαμβευτής των πρόωρων βουλευτικών στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ μόλις τρίτο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις (με μία απόκλιση έως 2%) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2 %, το Κόμμα των Ελευθέρων αποσπά ένα 26,8 % (ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 6,3 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών περιορίζονται σε ποσοστό 26,3 % (μείον 0,6 %).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 , ενώ την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η “Λίστα Πιλτς” του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές εκλογές τόσο για τη χώρα αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς από αυτές προφανώς θα προκύψει μία ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική της κυβέρνηση, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006, 6.401.304 Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες, έπειτα από έναν αρκετά “σκληρό” προεκλογικό αγώνα, για να εκλέξουν, από συνολικά δέκα υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια.