Αυστηρός ο Κάμερον με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και ενός ηγέτη χώρας της Δύσης μετά την προσάρτηση, τον Μάρτιο, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Κατά τη συνάντηση ο Κάμερον είπε στον Πούτιν ότι πρέπει να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Κάμερον υποστήριξε ότι εξέφρασε στον Πούτιν «ένα σύνολο πολύ ξεκάθαρων και αποφασιστικών μηνυμάτων», ότι η διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ρωσία συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

«Το status quo, η κατάσταση σήμερα, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει», συνέχισε ο Κάμερον.

«Έχουμε ανάγκη οι Ρώσοι να αναγνωρίσουν πλήρως και να εργαστούν μαζί με το νέο πρόεδρο. Χρειαζόμαστε την αποκλιμάκωση, έχουμε ανάγκη να σταματήσουν να περνούν όπλα και μαχητές τα σύνορα. Έχουμε ανάγκη την ανάληψη δράσης σε αυτά τα πεδία».

«Υπάρχει μια ευκαιρία για μια επιτυχημένη, ειρηνική και σταθερή Ουκρανία, ειδικά τώρα, που διενεργήθηκαν προεδρικές εκλογές» σημείωσε ο Κάμερον.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν «σε μια ιδιωτική αίθουσα στο αεροδρόμιο» του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ, σύμφωνα με μια πηγή.

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, έπειτα από τη συνάντηση των G7 τόνισε ότι έχει τρεις απαιτήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας, την αναγνώριση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να σταματήσει η ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους φιλορώσους αποσχιστές εντός της Ουκρανίας και την γενική διακοπή της βοήθειας προς τους τελευταίους.