Αυξημένη η συμμετοχή στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος

Αυξημένη είναι η συμμετοχή πολιτών στα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Πέτρος Πετρίδης, αναγγέλλοντας την αναδιάρθρωση των Κλινικών Διακοπής του Καπνίσματος και την επέκτασή τους σε όλες τις επαρχίες και τη συνεχή λειτουργία τους, προκειμένου να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το κοινό και περισσότερα άτομα να υποστηριχθούν στην προσπάθειά τους για απαλλαγή της συνήθειας αυτής.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, σε αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Υγείας στη Λευκωσία, ο κ. Πετρίδης δήλωσε, επίσης, ότι “οι προσπάθειες για βελτίωση του νομικού πλαισίου έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά”, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι “η Αστυνομία θα συνεχίσει τις προσπάθειες τόσο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όσο και για την ενημέρωση του κοινού και την προστασία των πολιτών”.

“Η εντατικοποίηση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να καταστεί προσωπική δέσμευση του καθενός μας”, είπε ο κ. Αγγελίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου”.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, κατά το έτος 2012, η Αστυνομία προέβη σε 43.185 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν 5.121 καταγγελίες, ενώ κατά το έτος 2011 έγιναν 41.423 έλεγχοι και 5.290 καταγγελίες. Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, έγιναν 9.185 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 1.554 καταγγελίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών κατά του καπνίσματος των τελευταίων ετών, η Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Α΄ λειτουργός Υγείας, Όλγα Καλακούτα, δήλωσε ότι “ο στόχος είναι η ενδυνάμωση της εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας και προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας είναι να καταστήσει τον καθένα από εμάς συνήγορο του να σταματήσει κάποιος να καπνίζει σε ένα δημόσιο χώρο και όπου υπάρχει απαγόρευση”.

Για το κατά πόσον η εκστρατεία αυτή έχει συμβάλει στη μείωση του καπνίσματος, η κ. Καλακούτα ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες του ΤΕΠΑΚ, αλλά και, “με μιαν πρώτη ματιά στα στοιχεία της Αστυνομίας, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν προχωρήσαμε, όμως, πολλές φορές, αυτές οι καταγγελίες γίνονται στοχοθετημένα, άρα μπορεί και να μην είναι ο πιο σωστός τρόπος για να αξιολογήσουμε εάν έχουμε κάποια μορφή βελτίωσης”.

“Σε σχέση με τις εκστρατείες”, είπε η κλινική ψυχολόγος και συντονίστρια του προγράμματος κατά του καπνίσματος, Χριστίνα Πέτα, “πέρα από τις έρευνες, αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στα αιτήματα των συμπολιτών μας για τις Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος”.

“Από τις δικές μας εμπειρίες και εάν λάβουμε υπ` όψη το πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό το 2010”, είπε ο κ. Αγγελίδης, “φαίνεται ότι άρχισε ο κόσμος να το αντιμετωπίζει θετικά”, όμως, “για να εξετάσει κανείς το θέμα των καταγγελιών και να καταλήξει σε συμπεράσματα, πρέπει να γίνει στατιστική ανάλυση”.

“Για παράδειγμα”, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, “κατά το 2012 οι καταγγελίες που είχαν γίνει για υποστατικά αφορούσαν τις μπυραρίες, τα πρακτορεία στοιχημάτων και τις δισκοθήκες και, όντως, για τα μουσικοχορευτικών κέντρων βλέπουμε ότι υπάρχει θέμα και δεν υπάρχει τόσο πολλή συμμόρφωση, ενώ στα εστιατόρια υπάρχει συμμόρφωση”.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά όσων καπνίζουν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, Κώστας Χριστοφή, δήλωσε ότι με δεδομένα του 2006 και “από έρευνες σε σχολεία βρέθηκαν στα αγόρια 16 – 17 ετών ποσοστό καπνιστών γύρω στο 35%, ποσοστό σύμφωνο με κάποια δεδομένα που υπάρχουν για ενηλίκους 18 ετών και άνω, ενώ στις κοπέλες γύρω στο 23% με μίαν αύξηση σε σύγκριση με τις γυναίκες”.

“Η ίδια έρευνα”, όπως είπε ο κ. Χριστοφή, “έγινε ξανά το 2010 και δείχνει μία μικρή μείωση, αλλά δεν έχουμε ακόμη την οριστική ανάλυση των στοιχείων αυτών και τη δημοσίευση”.

Όπως είπε η υπεύθυνη των προγραμμάτων υγείας στο Υπουργείο Παιδείας, Σούλα Ιωάννου, “η νομοθεσία αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο μείωσης του καπνίσματος και αυτό είναι κάτι που στηρίζεται πάνω σε έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

“Υπήρξε πρόοδος και η πρόοδος αυτή ήλθε μαζί με τη νομοθεσία”, είπε η κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως “φαίνεται ότι το κάπνισμα μειώνεται στους μαθητές”.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι “ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργαζόμενοι φορείς εορτάζουν κάθε έτος την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, τονίζοντας τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη χρήση καπνού και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσής του”.