Αυξάνει η τιμή του γάλακτος στην Κύπρο

Σημαντικές ανατιμήσεις στο φρέσκο γάλα, ένα απο τα βασκότερα προιόντα κατανάλωσης, ανακοίνωσαν και οι δύο γαλακτοβιομηχανίες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν στο εξής  το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κατά 9 σεντ ακριβότερο.

Οι αυξήσεις θα είναι αισθητές από τις 14 Ιανουαρίου για όσους προμηθεύονται γάλα Λανίτη και από τις 17 Ιανουαρίου από τη Χαραλαμπίδης Κρίστης. Ανάλογα με τα διάφορα είδη συσκευασίας η αύξηση κυμαίνεται από 5,6% έως 9,2%.Σημειώνεται ότι η αύξηση στην τιμή είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεων κατά 10% στη χονδρική τιμή πώλησης του γάλακτος εντός του 2013. Συγκεκριμένα, ο ΠΟΑ επέβαλε αύξηση 4 σεντ ανά λίτρο από 1 Ιανουαρίου και θα επιβάλει άλλα 1,8 σεντ από την 1η Απριλίου.

Με βάση τον τιμοκατάλογο των δύο εταιρειών το φρέσκο γάλα ενός λίτρου από €1,41 θα πωλείται €1,50, παρουσιάζοντας αύξηση 6,4%. Η συσκευασία του 1,5 λίτρου θα διατίθεται προς €2,22 και η συσκευασία των δύο λίτρων στα €2,90 για Χαραλαμπίδη Κρίστη και στα €2,93 για Λανίτη. Αύξηση παρουσιάζουν και τα αρωματισμένα γάλατα, με το φρέσκο γάλα σοκολάτας Χαραλαμπίδη Κρίστη 250 ml να πωλείται πλέον στο €1 από 95 σεντ.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυτές αφορούν τον τιμοκατάλογο των δύο εταιρειών, πολλές επιχειρήσεις σήμερα πωλούν κάτω της τιμής, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα περιθώρια κέρδους τους.

Συγκεκριμένα, η τιμή του μονόλιτρου γάλακτος που είναι σήμερα στα €1,41 διατίθεται στις μεγάλες υπεραγορές από €1,20 – €1,28 στις μικρές υπεραγορές από €1,27 – €1,40 και στα αρτοποιεία από €1,40 – €1,55.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη συσκευασία του 1,5 λίτρου που παρόλο που η τιμή του καταλόγου σήμερα είναι €2,08 εντούτοις σε πολλές υπεραγορές πωλείται €1,87, ενώ το γαλατάκι σοκολάτας πωλείται στα 80 σεντ από 95.

Check Also

Συννεφιασμένος καιρός με μεμονωμένες ελαφρές βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά …

Δαμιανού για φυλακές: Απαιτούμε πλήρη εξιχνίαση και διαφάνεια

Όταν καταρρέει το σπίτι σου δεν κάνεις μελέτες στατικής επάρκειας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, ο  …