Αυγά: 8 λόγοι για να αρχίσετε να τα τρώτε

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών ουσιών, ωστόσο οι άνθρωποι προσπαθούν να τα αποφεύγουν, επειδή πιστεύουν ότι, αν τρώνε περισσότερα αυγά, η χοληστερίνη τους θα αυξηθεί και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα αυγά θεωρούνται μια υπερτροφή και αποτελούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης διατροφικής πυραμίδας. Έχουν πολυάριθμες ωφέλειες, επομένως είναι καλή ιδέα να τα καταναλώνετε, αλλά με μέτρο.

Εχετε πολλούς λόγους για να τα εντάξετε σε μόνιμη βάση στη διατροφή σας και παρακάτω σας παραθέτουμε τους επτά πιο σημαντικούς απ’ αυτούς:

Τα αυγά φροντίζουν τον εγκέφαλό σας
Ενώ είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν τα αυγά είχαν κακή φήμη, σήμερα πολλοί από αυτούς τους μύθους έχουν διαψευσθεί. Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη σας, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς σας και επίσης προλαμβάνουν την άνοια.

Σε μια μεγάλη μελέτη διάρκειας πάνω από 10 ετών με σχεδόν 300.000 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν πέντε με έξι αβγά την εβδομάδα δεν υπέφεραν από εγκεφαλικά προβλήματα.

Στην περίπτωση ασθενών με διαβήτη, ωστόσο, βρέθηκε στη μελέτη ότι είναι καλύτερα η κατανάλωση αυγών να περιορίζεται σε δύο με τρία την εβδομάδα.

Τα καλύτερα αυγά είναι τα βιολογικά: περιέχουν λιγότερα τριγλυκερίδια!
Πρόκειται για κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουν: είναι πάντα καλύτερο να αγοράζετε βιολογικά αυγά, με σεβασμό στον κύκλο ζωής της κότας και χωρίς ορμόνες.

Όμως… γνωρίζετε ποιες είναι οι ωφέλειες ενός φυσικού αβγού από κότες ελευθέρας βοσκής;

Περιέχει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3.
Μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
Η καρδιά σας θα έχει καλύτερη υγεία.

Σας προμηθεύουν με βιταμίνες
Ενα μεσαίου μεγέθους αυγό είναι γεμάτο με πολλές βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την υγεία σας:

• Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη – η οποία βοηθά το σώμα σας να σπάσει την τροφή σε ενέργεια

• Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων

• Βιταμίνη Α ή ρετινόλη – η οποία είναι άκρως σημαντική για την όρασή σας

• Βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη των ιστών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι βιταμίνες Α και Β2 είναι επίσης σημαντικές για την ανάπτυξη των κυττάρων. Ετσι, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας τρώνε αυγά τακτικά

Σας προμηθεύουν με βασικά μέταλλα
Τα αυγά παρέχουν φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αυτές οι ουσίες είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα σας. Χρειάζεστε την αφθονία του σιδήρου γιατί αν δεν παίρνετε αρκετό, νοιώθετε ένα αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας, γίνεστε γκρινιάρηδες, νευρικοί και ευέξαπτοι. Ο ψευδάργυρος διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε άριστη φόρμα και βοηθά το σώμα να μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια. Ο φώσφορος είναι σημαντικός για να διατηρείτε υγιή δόντια και οστά. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός και περιέχονται στα αυγά, όπως το ιώδιο, που είναι χρήσιμο για να φτιάξει τις ορμόνες του θυρεοειδή και το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου.

Τα αυγά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
Ολόκληρα τα αυγά (ασπράδι και κρόκος) είναι μία από τις καλύτερες πηγές της χολίνης. Ενα μεγάλο αυγό έχει περίπου το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χολίνης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έδειξε πως οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη χολίνης έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Σημειώστε, επίσης, ότι η χολίνη βρίσκεται κυρίως στον κρόκο, γι’ αυτό σταματήστε να τρώτε… λευκές ομελέτες και απολαύστε τον κρόκο.

Τα αυγά σας βοηθούν να διατηρήσετε καλή όραση
Οι κρόκοι των αυγών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τρώγοντας αυγά θα μπορείτε να διατηρήσετε καλή όραση μέχρι τα 80 χρόνια σας.

Τα αυγά μπορούν να συρρικνώσουν την περίμετρο της μέσης σας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αυγών για πρωινό σας βοηθά να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων όλη την ημέρα. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή τα αυγά σας βοηθούν να αισθάνεστε κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι είναι λιγότερο πιθανό να υποκύψετε σε πειρασμούς, να φάτε σνακ ή να πέσετε με τα… μούτρα στο φαγητό το μεσημέρι. Μολονότι τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, αυτή είναι διαφορετική από την χοληστερόλη στο σώμα σας. Είναι απλά διαιτητική χοληστερόλη. Παρά, λοιπόν, τις παλαιότερες συστάσεις για την υγεία, σήμερα δεν υπάρχει πια καμία απόδειξη πως η κατανάλωση αυγών θα αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας.

Επισκευάζουν και δυναμώνουν τους μύες
Αυτές οι μικρές «σφαίρες» έχουν μια συγκεκριμένη ακολουθία αμινοξέων που καθιστά πολύ εύκολο για το σώμα σας να απορροφήσει την πρωτεΐνη του αυγού. Αυτό σημαίνει ότι ένα βραστό αυγό είναι ιδανική τροφή για να επισκευάσετε τους μύες σας από άκρη σ’ άκρη.