Ατύχημα με τον «Σογιούζ»: Εκτοξεύτηκε αλλά γύρισε πίσω (Video)

Αναγκαστική προσγείωση έκαναν ένας Αμερικανός κι ένας Ρώσος αστροναύτης καθώς παρουσίασε βλάβη το διαστημικό σκάφος «Σογιούζ» που τους μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λίγο μετά την απογείωση από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ο Νικ Χέιγκ της NASA και ο Αλεξέι Οβτσινίν της Roscosmos αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την αποστολή, ενώ πλησίαζαν στα όρια του Διαστήματος, σε ύψος περίπου 164.000 ποδών (κάπου 50 χλμ).

Παρά το πρόβλημα στον προωθητικό πύραυλο κατάφεραν μετά από μια «βαλλιστική επανείσοδο» με ταχύτητες έως και 7G να προσγειωθούν σώοι κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν, στο κεντρικό Καζακστάν, και έχουν εγκαταλείψει τη διαστημική κάψουλα.

«Δόξα τω Θεώ, το πλήρωμα είναι ζωντανό», είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δείτε τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι δύο αστροναύτες (μετά το 1.10′):

Βίντεο από την εκτόξευση στο κοσμοδρόμιο δείχνει καπνούς να από τον πύραυλο τη στιγμή της βλάβης ενώ σε εικόνες από το εσωτερικό του πυραύλου διακρίνονται οι δύο αστροναύτες να τραντάζονται βίαια.

Αν και το ταξίδι προς τον Διαστημικό Σταθμό επρόκειτο να διαρκέσει έξι ώρες, τα προβλήματα έγιναν εμφανή λίγο μετά την εκτόξευση.

Τέτοιες βλάβες που προκάλεσαν «βαλλιστική επανείσοδο» έχουν συμβεί κι άλλες φορές σε πυραύλους Σογιούζ.

Ο ιστορικός διαστημικών πτήσεων Γκίντερ Κρεμπς επεσήμανε στο Twitter ότι κάτι ανάλογο συνέβη και το 1972.

Το σημερινό ατύχημα σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακάλυψη μιας τρύπας στο ΔΣΣ, με τους Ρώσους να κάνουν τότε λόγο για σαμποτάζ.

Μετά το ατύχημα αναστέλλονται προς το παρόν όλες οι ρωσικές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria.