Ατέλειωτος ο ανήφορος της ανεργίας

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι μας φόβοι για την ανεργία και αυτό φαίνεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύει για ακόμα μια φορά η Eurostat. Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια αφού δεν παίρνονται άμεσα και δραστικά μέτρα από την Κυβέρνηση ή τουλάχιστον τα μέτρα που λήφθηκαν ως τώρα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις και όχι αποσπασματικά και αδόμητα. Οι δράσεις μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σε δύο κύρια επίπεδα: Πρώτον, σε εθνικό επίπεδο με τη λήψη εκείνων των πολιτικών αποφάσεων που συνδράμουν στη σταδιακή εκτόνωση του προβλήματος και δεύτερον, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση – με την χρήση και αξιοποίηση – εκείνων των προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Μια δράση, στην οποία θα πρέπει να στραφεί το Κράτος άμεσα, είναι η ενίσχυση των νέων στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή ειδικών και βιώσιμων σχεδίων επανένταξης, η απλούστευση των διαδικασιών ενισχυτικών προγραμμάτων, όπως είναι η νεανική επιχειρηματικότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ενθάρρυνση καινοτόμων τομέων, όπως είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα. Επίσης, οξυγόνο θα δώσει στην αγορά η ενίσχυση των οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένες δράσεις και ελαφρύνσεις.

Ως Οικολόγοι επανειλημμένα έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι. Προγράμματα που θα δώσουν θέσεις εργασίας άμεσα σε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε την περασμένη βδομάδα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και παρέδωσε τις προτάσεις του γραπτώς, αφού ενημερώθηκε για τις μέχρι σήμερα δράσεις του Υπουργείου.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ