Αστυνομικοί που είχαν βγει για εκπαίδευση συνέλαβαν τον μακελάρη στη Νέα Ζηλανδία

Λεπτομέρειες για την σύλληψη του 28χρονου που σκότωσε 50 ανθρώπους σε τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Δύο ένστολοι που υπηρετούσαν σε μικρότερες πόλεις, βρίσκονταν τη μέρα του μακελειού στο Κράιστσερτς προκειμένου να εκπαιδευτούν στο πώς να αντιμετωπίσουν ένοπλους.

«Εκπαιδεύονταν τη στιγμή που ήρθε η κλήση ότι κυκλοφορούσε ένας ένοπλος», δήλωσε ο επικεφαλής τους, Πιτ Στάιλς. «Είχαν μαζί τους τα περιπολικά, στα οποία υπήρχαν όπλα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο και άρχισαν να περιπολούν στην πόλη, ακολουθώντας τη διαδρομή που πιθανόν να είχε ακολουθήσει», συμπλήρωσε μιλώντας στη New Zealand Herald.

Κάποια στιγμή λίγο εντόπισαν ένα αυτοκίνητο. Είδαν κάποιον που ταίριαζε στην περιγραφή του δράστη, ο οποίος άλλαζε λωρίδες.

«Επιβεβαίωσαν ότι ήταν το σωστό αυτοκίνητο και έκαναν αναστροφή». Παρότι οι δύο αστυνομικοί είχαν δεκαετίες εμπειρίας, η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη.

«Προσπαθούσαν να τον φτάσουν και συζητούσαν την τακτική που θα ακολουθούσαν. Θα τον κυνηγούσαν;», περιέγραψε ο Στάιλς, που εξήγησε ότι οι ένστολοι ανησυχούσαν ότι αν τους ξέφευγε πιθανόν να ξεσπούσε και σε άλλους αθώους πολίτες. Και βέβαια έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι μια καταδίωξη μπορεί να προκαλούσε ένα σοβαρό τροχαίο. «Αποφάσισαν να βάλουν ένα τέλος το ταχύτερο δυνατό και έπεσαν πάνω στο αυτοκίνητό του». Μόλις το έκαναν αυτό, οι δύο αστυνομικοί βγήκαν και τράβηξαν τον μακελάρη από την πόρτα του συνοδηγού, κάτι που κατέγραψαν σε βίντεο διερχόμενοι οδηγοί. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί φώναζαν στους πολίτες να φύγουν, καθώς είχαν εντοπίσει «ύποπτα» αντικείμενα μέσα στο όχημα και φοβούνταν τα χειρότερα. Οταν κατάφεραν να συλλάβουν τον μακελάρη, ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί, ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων.

«Δεν φοβήθηκαν. Εχουμε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν τύχη που είχαμε δύο αστυνομικούς με τόση εμπειρία εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής τους.

Οι δύο ήρωες δεν έχουν κατονομαστεί μέχρι τώρα, ούτε έχουν κάνει δηλώσεις για το μακελειό και τη σύλληψη, επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Πάντως, οι ίδιοι δεν θέλουν να τους περιγράφουν σαν ήρωες, σύμφωνα με τον Στάιλς. «Εκαναν απλά τη δουλειά τους, αυτό για το οποίο είχαν εκπαιδευτεί», εξήγησε.