Αστυνομία: 11,000 έλεγχοι για εφαρμογή των διαταγμάτων κατά εξάπλωσης κορωνοϊού

Αστυνομία: 11,000 έλεγχοι για εφαρμογή των διαταγμάτων κατά εξάπλωσης κορωνοϊού

Με αποφασιστικότητα συνεχίζει η Αστυνομία τους ελέγχους για την εφαρμογή των Υπουργικών Διαταγμάτων για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Το τελευταίο 24ωρο, μέλη της Αστυνομίας, σε όλες τις επαρχίες, διενήργησαν πέραν των 3,000 ελέγχων σε διάφορα υποστατικά και χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσώπων, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση και εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι έλεγχοι που διενεργεί η Αστυνομία αφορούν την εφαρμογή όλων των διαταγμάτων για την απαγόρευση συναθροίσεων πέραν των 75 ατόμων, τους όρους λειτουργίας καταστημάτων και υποστατικών παροχής υπηρεσιών που παραμένουν σε λειτουργία βάση των διαταγμάτων και τέλος, την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων και άλλων υποστατικών.

Από το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας, μέχρι και το μεσημέρι σήμερα Κυριακή, ελέγχθηκαν από τα μέλη της Αστυνομίας, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καζίνο, πρακτορεία στοιχημάτων και λέσχες, καφενεία και καφετέριες, εστιατόρια και ταχυφαγεία, αρτοποιεία και υπεραγορές, φαρμακεία, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, κουρεία, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Ελέγχθηκαν επίσης γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Όμιλοι και Σωματεία, κινηματογράφοι και θέατρα, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ξενοδοχεία και χώροι λατρείας. Τα μέλη της Αστυνομίας επισκέφθηκαν επίσης τις ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες φιλοξενούνται πρόσωπα που ασθενούν και τελούν σε περιορισμό για λόγους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Κατά τους ελέγχους της Αστυνομίας το τελευταίο 24ωρο, διαπιστώθηκαν συνολικά 15 παραβάσεις των διαταγμάτων, για τις οποίες έγινε αντίστοιχος αριθμός καταγγελιών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διαταγμάτων σε ένα περίπτερο στην Λευκωσία και σε ένα περίπτερο στην περιοχή Μόρφου, σε δύο καφενεία και σε ένα σκοπευτήριο στην Λάρνακα, σε ένα μπαράκι στην Λεμεσό και σε δύο χώρους λατρείας στην Πάφο και στην περιοχή Μόρφου. Έγιναν έξι καταγγελίες σε ανοιχτό παζαράκι στην Πάφο και μία καταγγελία πλανώδιου πωλήτη, επίσης στην Πάφο.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των διαταγμάτων, 11 Μαρτίου, μέχρι και σήμερα, 22 Μαρτίου, η Αστυνομία διενήργησε πέραν των 11,000 ελέγχων κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 32 παραβάσεις των διαταγμάτων για τα μέτρα κατά της μετάδοσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού. Οι παραβάσεις αυτές καταγγέλθηκαν από τα μέλη της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία διενεργεί αυστηρούς ελέγχους και προχωρεί σε καταγγελίες των παραβατών, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση και χωρίς εξαιρέσεις, με στόχο την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επισημαίνεται ότι, η μη συμμόρφωση στα Υπουργικά διατάγματα αποτελεί αδίκημα που επισύρει αυστηρές ποινές φυλάκισης ή και χρηματικού προστίμου.

Η εφαρμογή των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, είναι πάνω από όλα ζήτημα δημόσιας υγείας και άπτεται άμεσα της προστασίας των πολιτών. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της επικινδυνότητας από την εξάπλωση του ιού, προτεραιότητα της Αστυνομίας, είναι η προστασία των πολιτών και καλεί το κοινό σε πλήρη συμμόρφωση στα διατάγματα των Αρχών, αφού μόνο με τη συνεργασία των πολιτών και των αρμόδιων Αρχών είναι δυνατό να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι έλεγχοι από την Αστυνομία, για την εφαρμογή των Υπουργικών διαταγμάτων, συνεχίζονται με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κορωνοϊού.