Αστυνομία: Πως να προστατευτείτε από απάτες μέσω διαδικτύου

Η Αστυνομία κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, για όσους εμπορευόμενους, συνεργάζονται με εταιρείες σε χώρες του εξωτερικού και διενεργούν συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Τις τελευταίες μέρες καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, αριθμός πανομοιότυπων υποθέσεων κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών, με παραπονούμενους εταιρείες, που ασχολούνται με το εμπόριο και διεξάγουν τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου και τραπεζικών εμβασμάτων. Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, προκύπτει ότι ο τρόπος δράσης των δραστών, είναι σχεδόν πάντα ο ίδιος.

Οι δράστες επιτυγχάνουν πρόσβαση και έλεγχο, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων χρηστών όπως και διαφόρων εταιρειών. Παρακολουθώντας τις συνομιλίες τους, εξακριβώνουν τις διάφορες οικονομικές τους δοσοληψίες με άλλες εταιρείες.

Τότε, προσποιούμενοι ότι είναι οι πραγματικοί έμποροι, στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα στις συνεργαζόμενες εταιρείες, χρησιμοποιώντας τις αυθεντικές ή πανομοιότυπες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στα μηνύματα αυτά, ενημερώνουν τις εταιρείες αυτές ότι ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές τους έχει δήθεν αλλάξει και τους καλούν να εμβάσουν τα όποια χρηματικά ποσά για την συναλλαγή τους, σε νέο δικό τους λογαριασμό. Αποτέλεσμα είναι τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν στους δράστες και όχι, στους πραγματικούς δικαιούχους.

Η Αστυνομία Κύπρου προτρέπει τους εμπορευόμενους, σε περίπτωση που τους ζητηθεί κάτι τέτοιο, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να ζητούν να υπάρξει επιβεβαίωση της αλλαγής αριθμού τραπεζικού λογαριασμού είτε τηλεφωνικώς, είτε με φυσική παρουσία. Παράλληλα, να ενημερώνουν την τράπεζά τους για έλεγχο του εμβάσματος.

Ταυτόχρονα, εάν ξεγελαστούν ή έγινε προσπάθεια να ξεγελαστούν κατ’ αυτό τον τρόπο, οι εμπορευόμενοι καλούνται να ενημερώνουν αμέσως σχετικά την Αστυνομία.