Αστυνομία: Προσοχή στη χρήση διαδικτύου από παιδιά

Η Αστυνομία σε ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου ειδικά για τα παιδιά.

Οι γονείς πρέπει  να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν σειρά μέτρων προστασίας των ανήλικων.

Με τη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου.

Απευθυνόμενη προς τους γονείς η Αστυνομία τους καλεί να μάθουν στα παιδιά τους πως, ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό και να ενθαρρύνονται τα παιδιά να ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν και τη δραστηριότητα του παιδιού τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό διαδικτύου.

Ο γονικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στο να φιλτράρει ο κάθε γονέας το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφει τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί και να γνωρίζει τί κάνει εκεί.

Η Αστυνομία προτρέπει επίσης τους γονείς πάντοτε να συνδέονται στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, εάν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών και να προσθέσουν αποδεκτές «τοποθεσίες» στη λίστα αγαπημένων ( favorites ) για να δημιουργήσουν ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά.

Έκκληση απευθύνεται προς τους γονείς για να χρησιμοποιούν λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα «παράθυρα», για να προστατευθεί με αυτό τον τρόπο το παιδί.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι είναι προτιμότερο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από τους γονείς έτσι που ο ανήλικος χρήστης του ηλεκτρονικού υπολογιστή να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.

Σημαντικό είναι επίσης όπως οι γονείς γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας όπως, δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) , ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e – mail) και άμεσα μηνύματα όπως το msn messenger διατρέχουν τον κίνδυνο να επικοινωνήσουν με ένα διαδικτυακό διαφθορέα.

Οι γονείς προτρέπονται να εφαρμόσουν φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να ενημερώσουν τα παιδιά τους πως όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο στο διαδίκτυο, να τους το αναφέρουν.

Επίσης, το αναγνωριστικό όνομα των παιδιών ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτει τα προσωπικά τους στοιχεία ή να είναι ερωτικού περιεχομένου.

Η Αστυνομία αναφέρει ότι “τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα ότι εάν κάποιος αρχίσει να τους υποβάλλει ερωτήσεις ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ή τους ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες, τότε να διακόπτουν την επικοινωνία μαζί του και να ενημερώνουν τους γονείς τους.

Γενικά, οι χρήστες του διαδικτύου, πρέπει να μην αναφέρουν σε καμία περίπτωση σε αγνώστους, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές τους πληροφορίες, ούτε και να δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, στοιχεία της ταυτότητας τους, αριθμούς λογαριασμών και πιστωτικών καρτών.

Επίσης, “ποτέ να μην διευθετούν συνάντηση με άγνωστους διαδικτυακούς φίλους για τους οποίους έχουν αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις τους”.

Τέλος, η Αστυνομία, αναφέρει πως είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις “web cameras” οι οποίες ποτέ δεν πρέπει να αφήνονται σε λειτουργία όταν δεν τις χρειαζόμαστε και μάλιστα καλύτερα να καλύπτονται, και αυτό γιατί, κάποιος μπορεί να μας βιντεογραφεί ή και να θέσει τις κάμερες σε λειτουργία εν αγνοία μας.