Αστυνομία – Προσοχή! Απάτη εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού

Προσοχή! Απάτη εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού και προϊόντων Υγείας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας επιτήδειοι σφετεριζονται τα λογότυπα εταιρειών για να προωθήσουν ιστρικό εξοπλισμό.

Τι αναφ΄ρει η Αστυνομία:

Εκμεταλλευόμενοι την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 που διανύουμε και την ανάγκη για προμήθειες σε ιατρικό εξοπλισμό και άλλα αγαθά προστασίας, όπως μάσκες και στολές, επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν το κοινό και ιδιαίτερα πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται στον τομέα εισαγωγών και εμπορίας τέτοιων προϊόντων.

Οι παραβάτες προσεγγίζουν Οργανισμούς και επαγγελματίες στον τομέα Υγείας, προφασιζόμενοι ότι εμπορεύονται ιατρικό εξοπλισμό. Για να γίνουν πειστικοί χρησιμοποιούν επωνυμίες εταιρειών και ιστοτόπων που ομοιάζουν με επωνυμίες υπαρκτών και νόμιμων φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ επίσης, σφετερίζονται τα λογότυπα επίσημων ιστοσελίδων.

Οι δράστες στη συνέχεια απαιτούν να τους καταβληθεί ηλεκτρονικά, μεγάλο μέρος της αξίας των προϊόντων που ισχυρίζονται πως εμπορεύονται και αφού εξασφαλίσουν τα χρήματα, οι αντίστοιχες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Europol προς τους Αστυνομικούς Οργανισμούς των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μέχρι σήμερα διαπιστωθεί ότι πέραν των 20 φυσικών προσώπων και εταιρειών, σε τρεις χώρες της Ευρώπης, έχουν εξαπατηθεί , με αποτέλεσμα οι δράστες αυτής της μορφής απάτης να τους έχουν αποσπάσει χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 110 χιλιάδες ευρώ.

Γενικότερα, αυτή την περίοδο, έχουν παρατηρηθεί μορφές απάτης, όπως η εμπορία ψευδεπίγραφων ή και μη εγκεκριμένων ποιοτικά φαρμακευτικών προϊόντων, όπως φάρμακα, αντισηπτικά και μάσκες προστασίας, με τους δράστες να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Η Αστυνομία καλεί το ευρύτερο κοινό και τους επαγγελματίες στον τομέα Υγείας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ειδικότερα να είναι επιφυλακτικοί σε περιπτώσεις μεγάλων προσφορών που λαμβάνουν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή διαδικτυακών διαφημίσεων.

Συστήνεται όπως οποιεσδήποτε αγορές προϊόντων γίνονται από έμπιστες πηγές και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα ή γνωστές εμπορικές επωνυμίες και να αποφεύγεται η αποστολή χρημάτων σε άγνωστα πρόσωπα ή άγνωστους οργανισμούς. Συστήνεται επίσης όπως οι αγοραστές επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους προμηθευτές των εμπορευμάτων για επαλήθευση της ιδιότητας τους και όπως η πληρωμή για την αγορά εμπορευμάτων γίνεται μετά την παραλαβή τους και όχι προκαταβολικά.