Αστυνομία: Οι χώροι στάθμευσης με σήμανση, ανήκουν ΜΟΝΟ σε ΑμεΑ

Αστυνομία: Οι χώροι στάθμευσης με σήμανση, ανήκουν ΜΟΝΟ σε ΑμεΑ

Οι χώροι στάθμευσης με σήμανση και μπλε χρώμα, ανήκουν μόνο στα άτομα με αναπηρία. Είτε το σημείο αναφοράς είναι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης οχημάτων, είτε και ιδιωτικοί χώροι, σε πολυκατοικίες, γραφεία και καταστήματα, η Νομοθεσία προβλέπει την καταγγελία των υπεύθυνων οδηγών οχημάτων, τόσο μέσω επιβολής εξώδικου χρηματικού προστίμου, όσο και μέσω της ποινικής δίωξής τους.

Από μέρους της η Αστυνομία έχει αναπτύξει διάφορες δράσεις, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών, πραγματοποιώντας, πολλές φορές με τη συνεργασία εθελοντών και οργανωμένων συνόλων, διάφορες εκδηλώσεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις για την οδική ασφάλεια, που σκοπό έχουν την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων μέσω της ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και την οδική συνείδηση.

Παράλληλα, στον τομέα των κατασταλτικών μέτρων, σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί ελέγχους, ιδιαίτερα σε σημεία των πόλεων, όπου το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης είναι εντονότερο.

Αποτέλεσμα των τροχονομικών ελέγχων κατά την περσινή χρονιά, 2018, ήταν οι συνολικά 1735 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση οχημάτων σε χώρους για άτομα με αναπηρία, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, φέτος, έχουν ήδη γίνει συνολικά 2922 καταγγελίες για τέτοιες παραβάσεις.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένη είναι και η τήρηση των νόμων και κανονισμών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επιβολής του Νόμου, αλλά με την αυτόβουλη εφαρμογή τους.

Η παράνομη στάθμευση οχημάτων σε χώρους που προορίζονται για άτομα με αναπηρία, προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα προσβασιμότητας στα άτομα αυτά και χωρίς αμφιβολία επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα διαβίωσης τους.

Πέραν όμως των ζητημάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, ένα αυτοκίνητο παράνομα σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης για άτομα με αναπηρία μπορεί να αποτελέσει και την αιτία πρόκλησης κάποιας σοβαρής τροχαίας σύγκρουσης.

Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Άλλοι χώροι στάθμευσης είναι διαθέσιμοι, απλά βρίσκονται λίγα μέτρα πιο κάτω. Όχι, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, αφού τα λίγα μέτρα που θα χρειαστεί να περπατήσουμε δεν μας κοστίζουν σε χρόνο.

Στο τέλος της ημέρας είναι θέμα συνείδησης, νοοτροπίας και ορθής οδικής συμπεριφοράς. Είναι θέμα ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Είναι θέμα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.