Αστυνομία: Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι τα μέτρα ασφάλειας είναι αυξημένα

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου για τα οδικά δυστυχήματα, διαβεβαίωσε  ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα και ότι από τούδε και στο εξής, όπου υπάρχει πολύς κόσμος, θα λαμβάνεται πάντα υπόψη η παράμετρος της απειλής της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, σημείωσε “δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούμε”.

Ο κ. Χρυσοστόμου είπε: “Ίσως να έχετε δει ήδη κάποια μέτρα, τα οποία είναι εμφανή. Κάποια άλλα μπορεί να μην είναι και δεν θα έπρεπε να είναι. Διαφορετικά δεν θα ήταν μέτρα ασφάλειας”.

Διαβεβαίωσε ότι “όπου υπάρχει πολύς κόσμος από τούδε και στο εξής θα λαμβάνεται πάντα υπόψη η παράμετρος της απειλής της τρομοκρατίας και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες για τις οποίες θα πρέπει να ανησυχούμε”, για να προσθέσει πως η Αστυνομία είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει τις εμπειρίες των εταίρων στην ΕΕ.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν αυξημένα μέτρα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως “παντού θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας”, προσθέτοντας ότι “η αστυνομία μεριμνά έτσι ώστε να λαμβάνονται εκείνα τα μέτρα, τα οποία είναι επιβεβλημένα”.

Σημείωσε ακόμα πως το ανθρώπινο δυναμικό διατίθεται προς αυτή την κατεύθυνση, συμπληρώνοντας πως το πρώτιστο για την Αστυνομία είναι η πρόληψη και κάνει το καθετί δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι “ζούμε στον αστερισμό των ασύμμετρων απειλών, με επίκεντρο το απεχθές φαινόμενο της τρομοκρατίας, που έχει μετεξελιχθεί πλέον σε ένα εφιάλτη, που απλώνεται απειλητικά πάνω από την Ευρώπη και όχι μόνο”.

“Ασφαλώς”, ανέφερε, “το κράτος συνολικά πρέπει να παράσχει στην Αστυνομία όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα σήμερα για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και για να μπορεί και η αστυνομία να επιτελεί το ρόλο και την αποστολή της πρέπει να τύχει ενίσχυσης από την πολιτεία”.

Όπως είπε, “υπάρχει και το ζήτημα του προσωπικού, γιατί δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επικίνδυνη μείωση”, για να προσθέσει ότι “πρέπει η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει είτε στον παρόντα ετήσιο προϋπολογισμό, είτε στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, είτε με αποπαγοποίηση θέσεων, ούτως ώστε η αστυνομία να ενισχυθεί αριθμητικά, γιατί υπάρχει και το φαινόμενο των πρόωρων αφυπηρετήσεων και της υποβολής παραιτήσεων από πλείστα μέλη του σώματος, με αποτέλεσμα η αποδυνάμωση να είναι συνεχής και προφανώς επικίνδυνη”.