Αστυνομία και γονείς απευθύνουν έκκληση για πληροφορίες για τον θάνατο 16χρονου

Συνάντηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας είχαν σήμερα οι Οργανωμενοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, υπό το πρίσμα της τροπής που πήρε η υπόθεση θανάτου 16χρονου στη Λάρνακα σε εφηβικό πάρτι.

Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Λάρνακας  έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο μαθητής.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, μετά από συνάντησή του με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου,  ανακοίνωσε ότι Αρχηγείο Αστυνομίας και Οργανωμένοι Γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, συστήνουν κοινή επιτροπή, η οποία θα επικεντρώνεται σε ζητήματα που απασχολούν τη μαθητιώσα νεολαία και το σχολείο.

Όπως είπε ο κ. Νικηφόρου, «έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας με τον οποίο ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και συζητήσαμε διάφορα θέματα κι ένα από τα πιο βασικά είναι ότι θα θεσμοθετηθεί μία επιτροπή μεταξύ Αρχηγείου Αστυνομίας και Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ανταλλάζουν απόψεις και θα συζητούν τα διάφορα θέματα που απασχολούν τους μαθητές και τα σχολεία».

Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα θα υπάρξει μία περαιτέρω συνεργασία με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) σε σχέση με τις διάφορες εκδρομές που πραγματοποιούν οι μαθητές, αλλά και τους τρόπους δράσεις».

Απαντώντας σε επί τούτου ερώτηση, ο κ. Νικηφόρου, είπε ότι «έχουμε ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να δοθούν τέτοιες οδηγίες ούτως ώστε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση» και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι έχει ήδη γίνει κάτι τέτοιο και έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

«Εμείς μεταφέραμε όλα όσα έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα και σίγουρα θα αναμένουμε τη λήξη του ανακριτικού έργου για να δούμε πού καταλήγουν τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Νικηφόρου.

Επί του ιδίου θέματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, απηύθυνε έκκληση «σε οποιονδήποτε γνωρίζει γεγονότα όποιος και εάν είναι αυτός, να δώσει αυτές τις πληροφορίες ή και τη μαρτυρία του στην Αστυνομία για ένα ζήτημα που θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να σχολιαστεί περαιτέρω αν όντως ευσταθούν αυτά τα οποία έχουν αναφερθεί».

«Για εμάς έχει σημασία να μετατραπούν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες σε μαρτυρία», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, για να προσθέσει ότι «πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα και θα επικεντρωθώ μόνο στο γεγονός ότι έχει καταρτιστεί ομάδα διερεύνησης από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Λάρνακας από την πρώτη στιγμή μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας και συνεχίζονται οι εξετάσεις».

Καταλήγοντας είπε ότι «χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης, λαμβάνονται ήδη καταθέσεις στο πλαίσιο της διερεύνησης και όλο το φάσμα των πληροφοριών, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αξιολογούνται προσεκτικά».

Δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας μετά τη συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Αποδέχτηκα με μεγάλη ευχαρίστηση την πρόταση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση συνάντησης, καθότι η νεολαία μας, βρίσκεται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της Αστυνομίας. Μέσα από αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια διεξοδική αλληλοενημέρωση και να ανταλλάξουμε απόψεις, σε εποικοδομητικό κλίμα, σε θέματα που επηρεάζουν τη σημερινή νεολαία, αλλά και την ανάπτυξη ακόμα καλύτερης, μεταξύ μας, συνεργασίας.

Στους εκπροσώπους της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, αναφέρθηκαν τα προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία, κατά φαινομένων όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από νεαρά άτομα, η νεανική παραβατικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός και η οδική ασφάλεια. Δοθείσης της ευκαιρίας, συζητήσαμε επίσης και το επίκαιρο θέμα των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη χρήση κροτίδων και το ανεξέλεγκτο άναμμα λαμπρατζιών.

Ως Αστυνομία, έχουμε επίγνωση του ουσιαστικού ρόλου μας, σε σχέση με το χειρισμό φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς από νέους, καθώς και του ρόλου που καλούμαστε να διαδραματίσουμε, σε ότι αφορά στην πρόληψη τέτοιων συμπεριφορών. Στην προσπάθειά μας αυτή, αναλαμβάνουμε δράσεις, σε καθημερινή βάση και σε πολλά επίπεδα, καθώς τα ζητήματα που αποτελούν σήμερα απειλές για τους νέους μας, είναι σύνθετα και ορισμένες φορές αλληλένδετα.

Μέσα από θεσμούς και δράσεις, όπως οι θεσμοί του Αστυνομικού της Γειτονιάς και του Λειτουργού Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ, συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα συγκροτήσαμε και λειτουργούμε στην Αστυνομία εξειδικευμένο γραφείο που χειρίζεται, μεταξύ άλλων, περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών, ενώ ζητήματα που σχετίζονται με τον χειρισμό υποθέσεων νέων και τους κινδύνους που τους απειλούν, αποτελούν αντικείμενο σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων των μελών μας. Επιπρόσθετα συνεχίζουμε την αγαστή μας συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και έχουμε συνομολογήσει μνημόνια συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως η Οργάνωση Hope for Children.

Ωστόσο στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και γενικότερα της προστασίας, ψυχικής υγείας και ασφάλειας των νέων, καθοριστικό ρόλο, πρέπει να διαδραματίζουν εκείνοι οι κοινωνικοί φορείς και θεσμοί, όπως η οικογένεια, το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο, που έχουν άμεση και συνεχή επαφή με το παιδί, από τη βρεφική, την παιδική και την εφηβική ηλικία. Περίοδοι καθοριστικοί για τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών και γενικότερα την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Η οικογένεια και η οικογενειακή θαλπωρή είναι υψίστης σημασίας για την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Ως εκ τούτου, εκεί και όπου παρουσιάζεται ευάλωτο το οικογενειακό περιβάλλον ενός παιδιού, τούτο θα πρέπει να τυγχάνει άμεσης και ορθολογικής στήριξης, μέσα από μια θεσμοθετημένη προληπτική, παρεμβατική πολιτική της πολιτείας. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει την έγκαιρη και ουσιαστική στήριξη των οικογενειών, αλλά και των παιδιών που βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες η όποια νεανική παραβατική συμπεριφορά, να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση, με ανάλογες αρνητικές επιδράσεις στο άτομο, την οικογένεια, το κράτος και την κοινωνία.

Καταληκτικά στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε, η σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με απώτερο στόχο τη συνεργασία και τον συντονισμό προς όφελος αυτής της πολύ σημαντικής, αλλά και ευάλωτης ομάδας πληθυσμού.