Αστυνομία: Διερευνά υπόθεση fake news, εναντίον Φαίδωνος

Αστυνομία: Διερευνά υπόθεση fake news, εναντίον Φαίδωνος

H Αστυνομία Κύπρου διερευνά υπόθεση fake news εναντίον του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και αναμένεται να τον καλέσει για κατάθεση αναφορικά με ανάρτηση του σχετικά με εμπόρους ναρκωτικών και την Αστυνομία Κύπρου, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Η δημοσίευση του κ. Φαίδωνος έγινε την 1η Νοεμβρίου του 2019 στον προσωπικό στο λογαριασμό στο facebook, σύμφωνα με την οποία “με βάση πρόσφατο περιστατικό, η ηγεσία της Αστυνομίας Κύπρου με ενέργειες και παραλήψεις της επιτρέπει σε συγκεκριμένους εμπόρους ναρκωτικών να διαφεύγουν τις συνέπειες του νόμου. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;”.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με την ανάρτησή του αυτή, ο Δήμαρχος Πάφου διαπράττει το αδίκημα της δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων, με βάση το άρθρο 50 κεφ. 154 του ποινικού κώδικα.

Βάσει του συγκεκριμένου άρθρου «οποιοσδήποτε δημοσιεύει με οποιοδήποτε μορφή ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες, που δύνανται να κλονίσουν τη δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του ή να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στο κοινό ή να παραβλέψουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινή ειρήνη και ευταξία, είναι ένοχος πλημμελήματος και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 2,562 ευρώ ή και με τις δυο αυτές ποινές».

Με βάσει το άρθρο αυτό του ποινικού κώδικα, έχει σχηματιστεί φάκελος εναντίον του Δημάρχου Πάφου και αναμένεται να κατηγορηθεί γραπτώς εντός των ημερών και να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου.