Αστικά υπεύθυνη η Ολλανδία για 300 θύματα της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα

Δικαστήριο στη Χάγη απεφάνθη ότι το ολλανδικό κράτος φέρει ευθύνη και οφείλει να καταβάλλει αποζημιώσεις για το θάνατο περισσότερων από 300 Βόσνιων μουσουλμάνων που παραδόθηκαν στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις στη μαρτυρική Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Το δικαστήριο δεν θεωρεί την Ολλανδία υπόλογη για τη μεγάλη πλειονότητα των 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, που σκοτώθηκαν στη χειρότερη θηριωδία που εκτυλίχθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο στη δικαστική αίθουσα στη Χάγη, καθώς η ετυμηγορία που εκδόθηκε για την προσφυγή που κατέθεσαν οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» συνιστά δικαίωση μόνο για κάποιες από τις οικογένειες των ανδρών και αγοριών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Σρμπρένιτσα.

Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να προστατεύσουν τους 300 Βόσνιους όταν η πόλη έπεσε στον σερβοβοσνιακό στρατό και όφειλαν να είχαν αναγνωρίσει τον κίνδυνο γενοκτονίας, αναφέρει το δικαστήριο υπογραμμίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αποδεχθεί μερίδιο ευθύνης για τα γεγονότα και να καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 300 θυμάτων.

«Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995» ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.

Στη βάση του Ποτοτσάρι είχαν αναζητήσει καταφύγιο συνολικά περίπου 5.000 Βόσνιοι.

Τον περασμένο χρόνο, το ολλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι το κράτος είναι υπόλογο για το θάνατο τριών μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας αφού προηγουμένως οι Ολλανδοί κυανόκρανοι τους έδιωξαν από τη βάση στην οποία είχαν καταφύγει.

Στη νέα ετυμηγορία, που εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής που κατέθεσαν οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα», το δικαστήριο απάλλαξε ουσιαστικά την Ολλανδία από την ευθύνη και την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων για τη μεγάλη πλειονότητα των 8.000 θυμάτων της γενοκτονίας.

Στις 11 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τη σφαγή που εκτυλίχθηκε μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995). Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι ήταν υπεύθυνοι για την προστασία του θύλακα της Σρεμπρένιτσα.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός τους ηγέτης, που θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σφαγή και δικάζονται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTΥ).