Ασαφές το σκηνικό για τα έργα στον Ακάμα

Η Οργάνωση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Φίλοι του Ακάμα κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη Χερσόνησο Ακάμα καθώς και τις διαχρονικές εκκρεμότητες που ταλανίζουν την περιοχή. Οι Φίλοι του Ακάμα επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για συνάντηση τόσο με τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όσο και τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, προκειμένου να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους και να συζητήσουν για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την αειφόρο διαχείριση των περιοχών προστασίας του Ακάμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των Κοινοτήτων. Θεωρητικά, η περιοχή διέπεται από καθεστώς πολλαπλής προστασίας (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 – ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς και ως Εθνικό Δασικό Πάρκο και τοπίο μεγάλης αξίας, Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, Σύμβαση της Βέρνης κ.α.). Μέχρι τώρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση από τον Υπουργό ή τον Γενικό Διευθυντή στο αίτημά μας για συναντήσεις.

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε μια σειρά εύηχων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με μέτρα που πιθανόν να υποβαθμίσουν το μέγεθος των κακών σχεδιασμών αλλά και της ζημιάς που προκλήθηκε κατά την υλοποίησή τους. Την ίδια ώρα δεν παρέχονται στον Γενικό Ελεγκτή οι αναγκαίες πληροφορίες για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Στο μεταξύ η Διοικητική Έρευνα του Υπουργείου για τα έργα στο οδικό δίκτυο στο Εθνικό Δασικό Πάρκο καθυστερεί ακατανόητα.

Οι Φίλοι του Ακάμα αναμένουν την άμεση απόδοση ευθυνών καθώς και τη σύγκληση της Ad-hoc Επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση Έργων και Σχεδίων που μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές Natura 2000 προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός των δρόμων και να εξαχθούν συμπεράσματα για τις διαδικασίες μετά και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Πέρα όμως από αυτά, οι Φίλοι του Ακάμα θεωρούν ότι θα πρέπει να τροχιοδρομηθεί συνολική αναθεώρηση των σκοπούμενων υποδομών του Πάρκου (χρήση και καθεστώς οδικού δικτύου εντός του Πάρκου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής Natura 2000, πύλες εισόδου, κόμβοι κ.λπ.). Αν αυτό δεν διασφαλιστεί, η πρόσφατη τραυματική εμπειρία θα επαναληφθεί με τη σκοπούμενη μικρή αναπροσαρμογή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των δρόμων. Ήδη πυκνώνουν οι ενέργειες από ιδιώτες αλλά και κυβερνητικά τμήματα για παραπέρα μείωση της συνοχής περιοχών – δορυφόρων ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000 – Χερσόνησος Ακάμα όπως τα φαράγγια της Ανδρολίκου που κινδυνεύουν άμεσα από τη δημιουργία νέων λατομικών περιοχών.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μεταφορά της ευθύνης υλοποίησης των έργων για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά νοουμένου ότι θα διασφαλιζόταν η εμπλοκή κατάλληλα καταρτισμένου στα θέματα αυτά προσωπικού.

Παραμένει ανεξήγητη η σιωπή και της παρούσας Κυβέρνησης σε σχέση με τα ανοικτά και επείγοντα ερωτήματα για τη μη κήρυξη των περιοχών προστασίας της Φύσης του Ακάμα στην ολότητά τους σε πραγματικό Εθνικό Πάρκο στη βάση διεθνών προτύπων! Η συνεχιζόμενη παραπλάνηση με την κήρυξη του κρατικού δάσους σε Εθνικό Δασικό Πάρκο δεν μπορεί πλέον να ξεγελάσει οποιονδήποτε!

Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα