“Ασήκωτες” οι ευθύνες Χριστόφια, λέει ο Καρογιαν – Μία από τα ίδια, λένε οι Οικολόγοι

«Ασήκωτες είναι οι ευθύνες» που φέρει η κυβέρνηση για τη δυσμενέστατη εξέλιξη των πραγμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Καρόγιαν. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση ελέγχεται για απρονοησία, αναποφασιστικότητα, αναβλητικότητα και για λανθασμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις που οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας».

Ο κ. Καρόγιαν τονίζει ότι «εδώ και δυόμιση χρόνια το ΔΗ.ΚΟ. πρότεινε την πορεία της εθνικής συνεννόησης, της συναίνεσης και της συλλογικότητας, αλλά οι εκκλήσεις του δυστυχώς απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων … Συμφωνούμε ότι τούτη την ώρα προέχει η υπεράσπιση της Κύπρου μας, η επιβίωση και το μέλλον των ανθρώπων της. Παράλληλα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκκλήσεις για ενότητα,  υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σήμερα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε πριν από καιρό να αποτελούν σταθερή και μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση… «Αν είχαμε συμπεριφερθεί ως Προμηθείς, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο και τον Μηχανισμό Σταθερότητας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι ευθύνες έχουν και οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι, δεν είναι όμως ώρα καταλογισμού ευθυνών, αλλά συλλογική ευθύνης, συλλογικού καθήκοντος και ρεαλιστικής διαχείρισης.

Η Γενική Γραμματέας Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου αναφέρει χαρακτηριστικά «τίποτα καινούριο από το Προεδρικό Διάγγελμα» .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επίσημο  και εμβληματικό τρόπο επανέλαβε τα συνήθη επιχειρήματα περί ευθυνών άλλων, τονίζει και «απέφυγε να αναλάβει τις ευθύνες του… Δεν μπόρεσε βέβαια να αποκρύψει την αποτυχία της κυβέρνησης να αποφύγει το μνημόνιο και τις βαριές συνέπειες της».

Η κ. Παναγιώτου μιλάει για «ανύπαρκτο διάλογο»  τον οποίο ο κ. Χριστόφιας βάφτισε «σκληρή διαπραγμάτευση»  και για «πλασματική ενότητα που ζητά ο Πρόεδρος και στόχο έχει να καλύψει τις ευθύνες του και μαζί τις ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων… Τι την κάνουμε την ενότητα του Προέδρου Χριστόφια όταν η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι;», διερωτάται η γενική γραμματέας των Οικολόγων.