Αρχιεπίσκοπος: Ούτε στις δικτατορίες δεν παίρνουν τα λεφτά του κόσμου

Η «Laimitomos.com» «τρύπωσε» στην χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου με το πρόεδρο του ελληνικού κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Πάνο Καμμένο,  έστησε αυτί και σας παραθέτει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Στέκεται αναλυτικά στα κυριότερα σημεία της ανταλλαγής απόψεων των δύο πλευρών για το τι έγινε, τι γίνεται και τι αναμένεται να συμβεί στο ενδεχόμενο που δεν ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να έχουν μέλλον Κύπρος και Ελλάδα.

Λάβρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος για τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, κατά την χθεσινοβραδινή ενημέρωση της αντιπροσωπείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το τι συμβαίνει στο νησί μας, με απόφαση του Γιούρογκρουπ, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά ούτε στις δικτατορίες δεν στερούν τον κόσμο από τις καταθέσεις του.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων , αναφέροντας εν ολίγης στον προκαθήμενο της κυπριακής εκκλησίας ότι οι διοικούντες στην Ελλάδα ετοιμάζονται να παραδώσουν το κλειδί της χώρας στους «κατακτητές».
Ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της συζήτηση ότι δεν αξιοποιήθηκε πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση 2,5 δις. ευρώ,  κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών που εκτέθηκαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Εντολή σύλληψης Διοικητή από  Γενικό Εισαγγελέα

Στην εντολή σύλληψης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ήδη ο Γενικός Εισαγγελέας με αφορμή τους εκτός νομοθεσίας χειρισμούς του που οδήγησαν σε κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αλλά και την εξαθλίωση του οικονομικού επιπέδου κυπρίων,  σύμφωνα  με  όσα λέχθηκα από τον  Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Όπως αποκλειστικά εξασφάλισε η «Laimitomos.com”,  ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει σύντομα συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να του θέσει το ζήτημα αυτό.
Η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Κυβέρνησης για να προχωρήσει στην άμεση παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας , λόγω νομοθετικού κωλύματος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δημιουργεί όξυνση στις κατά τα άλλα στενές σχέσεις εκκλησίας και κυβέρνησης.

Ο Μακαριότατος παρουσιάστηκε αποφασισμένος ωστόσο να επιμείνει στην θέση που έχει καταθέσει στο τραπέζι για άμεση παύση του Διοικητή και του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών, ώστε και ο ίδιος να αναστείλει την απόφαση του δικαστηρίου που έχει στα χέρια και εξέδωσε το δικαστήριο, το προσωρινό διάταγμα κατάργησης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.

Από την πλευρά του ο κ. Καμένος τόνισε στο Αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα και με το παράδειγμα της Ελλάδας,  ότι η Τρόικα θα τους αντικαταστήσει με δικά της όργανα, φέροντας ως παράδειγμα την δικαστική υπόθεση κατά του κ. Βγενόπουλου το 2006, όπου κλήθηκε ο κ. Προβόλουλος ως μάρτυρας υπεράσπισης,  αντί να είναι στο κατηγορητήριο. Πρόσθεσε ότι όλα είναι προγραμματισμένα για να οδηγήσουν στην φτώχεια τις χώρες του νότου.

Ο Χριστόφιας έκανε τον λαό να πεινάσει

«Είπα πολλές φορές ότι ο Χριστόφιας ήθελε να κάνει τους πλουσίους φτωχούς αλλά αυτό που κατάφερε είναι να κάνει τους φτωχούς να πεινάνε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Για να διευκρινίσει ότι οι πλούσιοι που επηρεάσθηκαν ήταν μερικές δεκάδες, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα επηρεαζόμενων του κυπριακού λαού, είναι η μεσαία τάξη που οδηγείται κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς άλλοι έχασαν καταθέσεις και άλλοι απώλεσαν δουλειές και μισθούς και σύντομα κινδυνεύουν να χάσουν και ακίνητη περιουσία.

Ο Μακαριότατος επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση που περιήλθε η Κύπρος στο γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έλαβε τα μέτρα εκείνα που έπρεπε, την κατάλληλη ώρα, για αποφυγή της όλης κατάσταση. Επεσήμανε ότι αν τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί η Κύπρος δεν θα βίωνε τις σημερινές οδυνηρές συνθήκες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε σειρά επενδύσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η εκκλησία για στήριξη της Κυπριακής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων είπε ότι θα παραχωρηθεί γη της εκκλησίας σε επενδυτές για την δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου και ξενοδοχείου. Ανάφερε ακόμα ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με επενδυτές από διάφορες χώρες, όπως η Ρωσία, το Ντουμπάι και το Ισραήλ.

Βλέπουν προς Ρωσία…

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας αφού ανέφερε ότι πλέον στους φιλοξενούμενους του στην Αρχιεπισκοπή, ότι ο μόνος θεσμός που έχει διατηρηθεί ακόμα όρθιος στην Κύπρο είναι η θρησκεία, τόνισε ότι χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Για αυτό και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον Μακαριότατο και του επίστησε την προσοχή για αποφυγή ξεπουλήματος της πατρίδας, όπως στην Ελλάδα όπου ετοιμάζονται να παραδώσουν το κλειδί της χώρας.

Και οι δύο τόνισαν ότι οι σχέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με την Ρωσία θα πρέπει να τεθούν στο ξανά στο τραπέζι, καθώς είναι μια χώρα που μας δένουν δεσμοί χρόνων και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι που γίνεται στην περιοχή μας,  προς όφελος του έθνους μας.

Ο Παπαφλέσσας της Κύπρου

«Όταν γίνει μια χούντα στην Ελλάδα στην Κύπρο γίνεται εθνικό θέμα», ανάφερε ο κ. Καμμένος για δώσει την διαβεβαίωση ο Μακαριότατος ότι κάτι τέτοιος δεν θα περάσει ξανά στην Κύπρο, καθώς ο λαός της έχει ευαισθησία πάνω στο εθνικό μας θέμα.

«Πρώτα από όλα δεν θα σιωπήσουμε εμείς, θα καλέσουμε τον κόσμο να ξεσηκωθεί» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος για να επισημάνει ότι όταν ο λαός μας παραμένει ενωμένος μπορεί να καταφέρει τα μέγιστα.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ανησυχία του, λόγω και των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και Ελλάδας, η Τουρκία να ετοιμάζει και να σερβίρει σύντομα ένα νέο σχέδιο Ανάν, το οποίο θα κινδυνεύουμε να μας επιβάλλουν, λόγω των δυσχερών συνθηκών που επικρατούν στον ελληνισμό της Κύπρου και Ελλάδας.

Και οι δύο εξέφρασαν την ανάγκη αναβάθμισης της αμυντικής θωράκισης των χωρών μας και του ενιαίου αμυντικού δόγματος, καθώς και της στενότερης διασύνδεσης με το Ισραήλ.

Στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου…

Ο κ. Καμμένος επεσήμανε στο Μακαριότατο ότι το επόμενο βήμα των δανειοδοτών της Κύπρου, θα είναι να κατάσχουν την περιουσία των χιλιάδων κυπρίων (σπίτια- επιχειρήσεις), οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως στη Λαϊκή Τράπεζα.

Για να λάβει την απάντηση από τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα αφήσει να περάσει η περιουσία των κυπρίων στους ξένους, καθώς εμπεριέχει και τον κίνδυνο να βρεθεί μεγάλο μέρος της κυπριακής γης σε τουρκικά χέρια.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι αυτό ήδη έχει συμβεί στην Ελλάδα, καθώς μεταξύ άλλων έχει περάσει σε τουρκικά χέρια, η μαρίνα της Μυτιλήνης και τώρα βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισαν την ανάγκη για ένωση των ελλήνων, για διάσωση του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Χέρι και στην Ελληνική Τράπεζα

Χέρι και στην Ελληνική Τράπεζα θέλησε να βάλει η Τρόικα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, κάτι που ο ίδιος όπως ανέφερε αρνήθηκε κατηγορηματικά. Όπως του ανέφεραν βάση των ευρημάτων της Pimco και η Ελληνική Τράπεζα έχριζε ανάγκης αναχρηματοδότησης. Και οι δύο στάθηκαν ιδιαίτερα στην σκληρή στάση των τροικανών κατά της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στο κ. Καμένο την προσωπική άποψη του, για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, κάτι που όμως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να ασπάζεται. Για τον λόγο αυτό είπε ότι είναι έτοιμος να καλέσει στην Κύπρο εμπειρογνώμονες ώστε να ετοιμάσουν μελέτες, οι οποίες θα δοθούν στην δημοσιότητα για τα ενδεχόμενα παραμονής και εξόδου από το ευρώ.

Σε κίνδυνο και στο οχυρό της ναυτιλίας…

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν εκατοντάδες ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες βρίσκονται κάτω από κυπριακή σημαία και έχουν την έδρα ή τους λογαριασμούς ναυλώσεων τους στην Κύπρο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο. Προειδοποίησε τέλος ότι θα τιναχθεί στον αέρα ο ελληνικός εφοπλισμός.

Της Ελένης Χαραλάμπους