Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον Κ. Παπούλια: Σε κρίσιμες περιόδους η Εκκλησία οφείλει να μιλά

Το έργο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Κύπρου, που επεκτείνεται όχι μόνο στη μεγαλόνησο αλλά και σε όλο τον ελληνισμό, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι πατριωτικές θέσεις του Αρχιεπισκόπου είναι γνωστές, είπε ο κ. Παπούλιας και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου επειδή συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα και μια συνάντηση μαζί του.

Η τύχη των δύο κρατών είναι κοινή «παρόλο που δεν θεωρούμεν ξεχωριστόν κράτος την  Κύπρο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και μίλησε για το ρόλο της κυπριακής Εκκλησίας στις δύσκολες στιγμές που ζει ο λαός.

Η  Εκκλησία πρέπει να έχει το θάρρος να μιλά σε μια πατρίδα ημικατεχόμενη, σε μια πατρίδα που δυστυχώς «ως μη όφειλε, οι πολιτικοί (την) οδήγησαν σε φοβερά αδιέξοδα και εθνικά και οικονομικά…Πολλές φορές τους έχω πει, σε μιαν ευνομούμενη χώρα που δεν υπάρχουν προβλήματα εθνικά, οικονομικά,  η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρώς θρησκευτικά του καθήκοντα» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, χαρακτήρισε επιβεβλημένο για την Εκκλησία να μιλά, «ιδιαίτερα η εκκλησία της Κύπρου που στην δισχιλιετή πορεία της ήταν ο μόνος θεσμός  που είχε τεθεί επικεφαλής του λαού, γιατί οι κατακτητές δεν μας έλειψαν ποτέ. Εναλλασσόντουσαν ο ένας μετά τον άλλον, και η Εκκλησία ως η πραγματική μητέρα του λαού μας έπρεπε να σκύψει επάνω στα προβλήματα του λαού, τα καθημερινά. Και πιστεύω ότι με πολλή δεξιότητα χειρίστηκε στις δύσκολες αυτές μέρες που έζησε ο λαός μας με πολλή επιτυχία, και το λέμε ευκαίρως ακαίρως, ότι αυτό το νησί για να είναι και ελληνικό και χριστιανικό, τούτο οφείλεται αποκλειστικά στην Εκκλησία».

Αυτή  τη βαρειά κληρονομιά έχουμε, είπε ο Αρχιεπίσκοπος,  την οποίαν και «είμεθα αποφασισμένοι να την συνεχίσομεν για το καλόν του λαού  μας, για το καλόν της πατρίδος μας. Και  εμείς ως Εκκλησία δεν βλέπομε πολύ στενά το θέμα της Κύπρου, της ιδιαίτερης πατρίδος. Το βλέπομε πολύ πλατιά. Γιατί χωρίς την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, δεν μπορεί η Κύπρος να κάμει τίποτα. Γι΄ αυτό και η επίσκεψή μας χθες στον κ. Πρωθυπουργό, με τον οποίον είχαμε  μιαν  όμορφη συνάντηση. Ο ίδιος απερίφραστα μας είπε ότι είναι στη διάθεσή μας, και τον ευχαριστούμε, και ήτο καθήκον και υποχρέωσίς μας, να περάσομε να σας χαιρετίσομεν».