Αρχιεπίσκοπος: Καλούμε τον Γ.Εισαγγελέα να αφαιρέσει τη κομματική ιδιότητα του ΕΛΑΜ

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, παρουσίαστηκε σήμερα ιδιαίτερα καυστικός ασκώντας έντονη κριτική στα μέλη του ΕΛΑΜ και για τα   επεισόδια που προκάλεσαν κατά του Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

Παράλληλλα κάλεσε την κυβέρνηση να φανεί πιο αυστηρή, ενώ  προέτρεψε τον Γενικό εισαγγελέα να αφαιρέσει την κομματική ιδιοτητα του ΕΛΑΜ.

Ο Αρχιεπίσκοπος  προχωρόντας  ένα βήμα παρακάτω τόνισε οτι η εκλησία έχει θέσεις εθνικές αλλά όχι εξτρεμιστικές και αποκάλυψε ότι χθες βράδυ απέστειλε επιστολή στο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ εκφράζοντας όπως είπε συμπάθεια για τα γεγονότα.

“Η Κύπρος εχει δημοκρατικές αρχές.  Έχουμε πλουραλιστική δημοκρατία. Δεν πρέπει να ρίχνουμε το επίπεδο του λαού μας χαμηλά αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες για τον λαό μας και την πατρίδα μας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης μίλησε για τις επαφές του με τον Μουφτή και είπε ότι τέτοιες ενέργειες  όπως αυτές του ΕΛΑΜ δυναμιτίζουν και ναρκοθετούν την προσπάθεια.

Αυτά που συνέβησαν εναντίον του Ταλατ είπε ήταν ακραία και μεμονωμένα γεγονότα αλλά δυστυχώς δεν περνούν χωρίς συνέπειες και ζημιώνουν ανεπανόρθωτα τόσο την υπόθεση του Κυπριακού όσο και τις προσπάθειες που κάνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

Ο Μακαριώτατος αποκάλυψε ότι καλά ενημερωμένες πηγές τον πληροφόρησαν ότι ήδη έχουν διαμορφωθεί αποφάσεις από το κατοχικό καθεστώς και επηρεάζουν το έργο αναστύλωσης κατεχόμενων ναών και κυρίως την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψει να συμβούν παρόμοια επεισόδια και κάλεσε το λαό προσγειωμένα να χειρίζεται τις καταστάσεις και να μην αποπροσανατολίζεται από τον στόχο όλων για μια σωστή δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού.