Αρχιεπίσκοπος: Θα κληθούν σε απολογία όσοι ιεράρχες δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Αρχιεπίσκοπος: Θα κληθούν σε απολογία όσοι ιερτάρχες δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι,  στην εκπομπή “Πρώτη Ενημέρωση”, έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στους ιεράρχες που δεν πειθαρχούν και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε σχεση με την διαχείριση της πανδημίας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε πως δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει και τόνισε πως το θέμα δεν είναι πνευματικό αλλά ιατρικό.

Είπε ακόμα ότι σήμερα θα δώσει οδηγίες ώστε ο αρχιγραμματέας της Αρχιεπισκοπής να επικοινωνήσει με τους ιερείς οι οποίοι καλούν πιστούς να μην εμβολιάζονται και να μην τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Θα κληθούν να ζητήσουν συγνώμη και να δηλώσουν ότι δεν θα επαναλάβουν τέτοιες συμπεριφορές, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, δόθηκε εντολή να μην τους σταλεί μισθός στο τέλος του μήνα. Δεν θα χαριστούμε σε κανένα, διεμήνυσε ο Μακαριότατος, επισημαίνοντας ότι συνέπειες θα υποστούν ακόμα και μητροπολίτες εάν δεν πειθαρχήσουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ακόμα ότι ο ίδιος εισηγήθηκε την αποβολή από την Ιερά Σύνοδο και την στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για κάποιο χρονικό διάστημα, συνοδικών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Συνόδου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του, ανέφερε ότ είμαι στη θέση που λέω άσε τον καρκίνο να κάνει του δουλειά του και εγώ τη δική μου.

Αναφερόμενος στη μάχη που δίνει τα τελευταία τρία χρόνια με τον καρκίνο, ο Μακαριότατος ανέφερε πως καθημερινά βρίσκεται στο γραφείο του και προσπαθεί να υπερπηδά τα προβλήματα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ιατρούς που τον παρακολουθούν.

«Έχω κατά νου ότι αφού έχω γεννηθεί, το πιο σίγουρο είναι ότι θα πεθάνω. Από νεαρός έχω εξοικειωθεί με τον θάνατο, καθώς ο πατέρας μου έφυγε σε νεαρή ηλικία, έχασα ένα αδερφάκι όταν ήταν 3 ετών και έζησα από κοντά θανάτους όταν ήμουν κληρικός. Φιλοσοφούσα πάντοτε τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, ο Θεός του χάρισε πολλά χρόνια και είναι ευχαριστημένος καθώς του επέτρεψε να κάνει τις τομές που ήθελε στην Εκκλησία, ενώ τον βοήθησε και στην ανέγερση του Ναού.

Όσον αφορά τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε αιχμές για κληρικούς αναφέροντας χαρακτηριστικά, «έχετε ένα αδερφό άρρωστο και εσείς περιμένετε να πεθάνει για να πάρετε προαγωγή, δεν σας προκαλεί ντροπή αυτό που κάνετε;».

Έρχονται και μου λένε ότι ξεκίνησαν προεκλογικές, αυτό δεν είναι φρόνιμο εκ μέρους τους.

Αυτό συνέβη και πριν τρία χρόνια, μόλις έκανα εγχείρηση στο έντερο, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν σκέφτεται να αποσυρθεί, είπε πως έχει παρακαλέσει τον Μητροπολίτη Πάφου εάν αντιληφθεί ότι «έχασε το μυαλό του», να του το πει για να παραιτηθεί.

Ελπίζω στο Θεό να μην επιτρέψει να φτάσω σε αυτό το σημείο, είπε, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θα υποδείξει διάδοχο.