Αρχιεπίσκοπος: Θα έρχονται οι πάντες στις Εκκλησίες – Εν θα κάμνω τον αστυνομικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τέλεσης της Θυρανοίξιας του νέου καθεδρικού ναού του αποστόλου Βαρνάβα κοντά στην Αρχιεπισκοπή, ξεκαθάρισε  ότι δεν θα κλείσει την πόρτα σε κανένα πιστό.

Ο Μακαριότατος διαβεβαίωσε ότι με τα αυστηρά μετρά αυτοπροστασίας και τις απαιτούμενες αποστάσεις, οι ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια-

«Το να δεχόμεθα μόνο 50 πιστούς δεν το δέχομαι, εγώ θα δέχομαι πιστούς σύμφωνα με το μέγεθος του ναού και θα τους έχω αραιά. Θα έχει ο καθένας 3 με 4 μετρα. Εν θα βάλω στην Αγιά Σοφιά που έχει 1000 τ.μ 50 άτομα. Εγώ θέλω να υπηρετήσω το λαό που ετάχθηκα να υπηρετήσω, εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να τον υπηρετήσει ολίγον με ενδιαφέρει. Και αυτά μπορώ να το πω σε οποιοδήποτε, και στον υπουργό. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε , εάν δεν θέλει να μας το πει. Ήμουν ξεκάθαρος απο την πρώτη στιγμή! Τι θέλουν»,  τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν θα κλείσει την πόρτα σε κανένα πιστό παρά το ότι οι διευκρινήσεις του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για είσοδο στους ναούς μόνο σε εμβολιασμένους.

«Θα έρχονται οι πάντες όπως δήλωσα από τη πρώτη στιγμή πέρσι. Από τα πενήντα και πάνω όλοι είναι εμβολιασμένοι, μερικοί ξεροκέφαλοι δεν πήγαν να εμβολιαστούν αλλά αυτοί είναι μονάδες, συντριπτικοί πλειοψηφία είναι εμβολιασμένοι και τον ιό να έχουν όταν κάθονται σε αποστάσεις και έχουν και την μάσκα δεν μπορούν να μεταδώσουν είμαι σαφέστατος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το πώς θα επιτηρούνται τα μετρά εντός των ναό, ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε πως δεν θα κάνει τον αστυνομικό στο θέμα των εμβολιασμών.

«Εν θα κάμνω εγώ τον αστυνομικό να ζητώ αποδείξεις αν εμβολιάστηκε. Θα έρχονται όλοι και θα τους έχω αραιά», τόνισε με έμφαση. « Κύριε ελέησον. Θα δώσω αυστηρή εντολή και στους ιερείς και στους εκκλησιαστικούς επιτρόπους. Θέλω όλοι να είναι με τις μάσκες τους και θέλω να κάτσουν αραιά», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος .

Ξεκαθάρισε πως, απο την αρχή της πανδημίας, η Ιερά σύνοδος ήταν αρκετά αυστηρή, ενώ οι ειδικοί επανειλημμένα του ανέφεραν, πως, εάν οι πιστοί φέρουν μάσκα και κρατούν αποστάσεις δεν μπορούν να μεταδώσουν.

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της, ενώ πρόσθεσε πως η αστυνομία δεν πρέπει να καταγγείλει τους πιστούς που θα βρεθούν στους ναούς.

«Δεν μπορεί να τον γράψει διότι δεν υπάρχει λογική. Από τη στιγμή που μου λένε οι υπεύθυνοι ότι δεν μπορεί να μεταδώσει…εν θα κάμνει ο καθένας ότι θέλει. Αν είναι παράλογοι να πάνε στο δικαστήριο», επισήμανε.