Αρχιεπίσκοπος: Θέλουμε λύση αλλά όχι διάλυση της Κυπριακής δημοκρατίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, αναφερόμενος στην αυριανή άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου με δεδομένες τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη στην «Μιλιέτ»,  ανέφερε ότι «από την στιγμή που θέλουν δύο κράτη, δεν πρόκειται να γίνει οτιδήποτε αλλά καλά κάνει ο Πρόεδρος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην βρεθεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι δεν θέλει λύση του εθνικού μας προβλήματος».

Αναφερόμενος επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις ημκρατικών οργανισμών είπε ότι τάσσεται “με τους ιδιώτες κι όχι με τα κόμματα”.

Σημείωσε ότι δεν εθελοτυφλεί για τις δεσμεύσεις του μνημονίου προσθέτοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών αποτελεί δρόμο χωρίς επιστροφή.

«Αλλά να είναι αμπελοχώραφα των διαφόρων κομμάτων και να βάζουν τους ημέτερους, προτιμώ να πάνε στα ιδιωτικά χέρια που δεν θα βάζουν ημέτερους αλλά θα βάλουν τους καλύτερους», είπε

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της Ελληνικής Τράπεζας σημειώνοντας ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα δύο μέλη του Συμβουλίου που θα προτείνει η Εκκλησία και που θα είναι, όπως διευκρίνισε, Ελληνόφωνοι. Είπε ότι θα ενημερωθεί η Ιερά Σύνοδος παρόλο που δεν χρειάζεται η έγκριση της.

Ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Αρχιεπισκοπή στερήθηκε μερισμάτων ύψους 9,5 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο και επιπλέον είχε μείωση εσόδων από ενοίκια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την άρση των περιορισμών οι Τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία.

«Ελπίζουμε ότι με τον νέο χρόνο θα φιλελευθεροποιηθούν και θα εργαστούν σωστά και νοικοκυρεμένα ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν και τον λαό μας και τον τόπο μας», είπε.

«Γελώ με τις κατηγορίες εναντίον μου», ήταν η απάντηση του Αρχιεπισκόπου κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Η Καθημερινή» με τον τίτλο “πούλησε και την Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου” και ότι Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πούλησε περί τις 2000 σκάλες γης σε πέντε επιχειρηματίες με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και σε τιμές εξαιρετικά προσιτές.

«Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι καταχράστηκα της θέσεως μου, ότι επέτρεψα σε κάποιον ή κάποιους να εκμεταλλευθούν την φιλία που είχαν μαζί μου ή την συγγένεια ή οτιδήποτε άλλο. Εχω ήσυχη την συνείδηση μου. Βλέπω ότι αυτές είναι κακοήθειες», πρόσθεσε.