Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς

Η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα».

Ανέφερε επίσης  ότι θα συζητηθεί το θέμα της απαγόρευσης της παρουσίας πιστών στις Εκκλησίες στην Ιερά Σύνοδο την ερχόμενη Τρίτη. Μέχρι τότε θα πρέπει οι λειτουργίες να γίνονται χωρίς πιστούς.

«Οι περισσότεροι Μητροπολίτες το γνωρίζουν, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος. Πάντα είμαστε αυστηροί και θα το συνεχίσουμε γιατί μόνο έτσι θα φύγει ο ιός από τον τόπο μας.

Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα, θα λάβουμε μια λελογισμένη απόφαση. Δεν μας αρέσουν τα άκρα. Η Εκκλησία κρατάει πάντα τη μέση οδό. Τα άκρα είναι του σατανά λέμε στην Εκκλησία. Μπορούμε να εξηγήσουμε στην Κυβέρνηση ότι η αυστηρότητα μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και σίγουρα θα φέρει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά για το πώς μπορούν να λειτουργούν οι ιεροί ναοί με παρουσία πιστών και με τήρηση μέτρων.

«Ο κάθε εκκλησιαζόμενος θα έχει 4 τετραγωνικά. Μπορούμε εκεί όπου έχουμε δυο ιερείς να κάνουμε και δεύτερη λειτουργία για να μην πιεστούμε να βάλουμε περισσότερους στον ναό. Δεν θα μπαίνει κανείς στον ναό χωρίς μάσκα. Θα είναι αραιά τοποθετημένοι οι πιστοί.Προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε το ποίμνιο μας και να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας».

«Τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσουμε και το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας θα κοινωνήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια . Η Κυβέρνηση θα δεχθεί πιστεύω μια ομόφωνη απόφαση της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.

Για την ερχόμενη Κυριακή και τις λειτουργίες ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι πρέπει να πειθαρχήσουν. «Δεν είμαστε πάνω από την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να τσακωθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμη ότι είχε επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προτού αρχίσει το Υπουργικό για να τον προλάβει όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όταν δεν πείθονται μερικοί αδελφοί σου και κάνουν αγρυπνίες μετά τις 21.00», του είπε ο ΠτΔ.

Πρόθεση του Αρχιεπισκόπου είναι να συζητήσει με την Κυβέρνηση το θέμα των απαγορεύσεων και να συνεχίσουν οι Εκκλησίες να λειτουργούν με πιστούς, αλλά κάτω από αυστηρό πρωτόκολλο. Μέχρι όμως να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, υποστήριξε, θα πρέπει οι ιεράρχες να υπακούσουν στα διατάγματα της Κυβέρνησης.

Σε σχέση με τη συμπεριφορά των Μητροπολιτών που αντιδρούν στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «η Εκκλησία δεν χρειάζεται παλικαρισμούς» και αποκάλυψε ότι έχει επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά δεν μπορεί να τον μεταπείσει.