Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες ως απλός θεατής

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες ως απλός θεατής

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου.

Στην τελετή παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Σε ότι αφορά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους άλλων ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στην τελετή έδωσαν το παρόν τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε ότι η Εκκλησία αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Είπε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει και θα επεκτείνει το φιλαθρωπικό και κοινωνικό έργο, κάνοντας αναφορά στη δημιουργία φοιτητικών εστιών και στη στήριξη των πολυτέκνων, που τίθενται αμέσως σε εφαρμογή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημείωσε ότι η Κύπρος διατρέχει κίνδυνο εκτουρκισμού και η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες ως απλός θεατής.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα μπορεί να υπολογίζει και στη δική μας υποστήριξη στη διεκδίκηση των δικαίων του λαού μας και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας. Δεν θα διστάσουμε, όμως, να επισημάνουμε και να ελέγξουμε κάθε τυχόν εκτροπή και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε λύσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας στην πατρογονική γη», υπογράμμισε επί του θέματος.

Συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία θα συμβάλει ενεργά, ερχόμενη σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ έκανε έκκληση για ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, κάτι που όπως είπε θα ικανοποιήσει το αίσθημα ασφαλείας του λαού, θα αποτρέψει νέες επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και θα συντηρήσει και θα εμπεδώσει τον πόθο της απελευθέρωσης.