Αρχηγός της Αστυνομίας: Η Αρχή Διερεύνησης θα έπρεπε να εισηγηθεί διαθεσιμότητα των αστυνομικών

Γραπτή δήλωση Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου σε σχέση με την υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένου από μέλη της Αστυνομίας

Επειδή ακόμη η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τεθεί ενώπιον δικαστηρίου, δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε αναφορά επί της ουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δυνατό να είναι επιζήμιο σ’ ότι αφορά στη δικαστική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να περιοριστώ στη δήλωσή μου και να μην απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σ’ ότι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω στο θέμα της υπόθεσης κακοποίησης κρατουμένου από μέλη της Αστυνομίας και να προβώ σε απαραίτητες, κατά την άποψή μου, διευκρινίσεις, κατόπιν των ακόλουθων:

(α) δημόσιων αναφορών και τοποθετήσεων, στις οποίες θίγεται το γεγονός ότι τα δύο μέλη της Αστυνομίας δεν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ούτε και είχε ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον τους.

(β) της χθεσινής δημόσιας τοποθέτησης του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κ. Σπυριδάκη, σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν μπορεί η Αρχή να εισηγηθεί στην Αστυνομία τη διαθεσιμότητα οποιουδήποτε μέλους της, το οποίο κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα. Το θέμα της διαθεσιμότητας δεν είναι αρμοδιότητα της Αρχής».

(γ) της σημερινής δήλωσης του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει «θα μπορούσε η Αρχή, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ηγεσία της Αστυνομίας να εισηγηθούν και να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί».

Καταρχάς, να αναφερθεί ότι στις περιπτώσεις διερεύνησης υπόθεσης από την Ανεξάρτητη Αρχή, για να τεθεί μέλος της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το άρθρο 13(3) του σχετικού νόμου, θα πρέπει να υποβληθεί εισήγηση από την Αρχή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 της ίδιας νομοθεσίας, η Αστυνομία προχωρεί σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε κάθε περίπτωση που η Αρχή διαβιβάζει στο Αρχηγό Αστυνομίας τον φάκελο της υπόθεσης και αφού από αυτόν προκύπτει η διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, δεν ασκείται πειθαρχική δίωξη προτού ληφθεί απόφαση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο θέμα άσκησης ποινικής δίωξης.

Επομένως, με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας όπως τις έχω προαναφέρει, τόσο η Αστυνομία, πολύ δε περισσότερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν είχαν εξουσία, να θέσουν σε διαθεσιμότητα τα συγκεκριμένα μέλη της Αστυνομίας, από τη στιγμή που δεν υποβλήθηκε τέτοια εισήγηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Περαιτέρω, η Αστυνομία δεν είχε εξουσία να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον των μελών της, εφόσον δεν είχε τεθεί ενώπιον της ο φάκελος της έρευνας που διεξήγαγε η Αρχή, που να βεβαιώνει τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος και να περιέχει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη.

Συνεπώς, τα όποια πειθαρχικά και άλλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν από πλευράς Αρχηγού Αστυνομίας, θα ληφθούν, όταν και εφόσον ο φάκελος της υπόθεσης τεθεί ενώπιον μου.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω εκ νέου, ότι η αστυνομική βία, η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου, αποτελεί τη χειρότερη μορφή κατάχρησης εξουσίας προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αλλά και ταυτόχρονα ντροπή, γιατί ως Σώμα μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω.

Τέτοιες απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές αδικούν πρωτίστως τον πολίτη, τον οποίο έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπηρετούμε, αλλά αδικούν και την τεράστια πλειοψηφία των μελών μας που εργάζονται με ευσυνειδησία, αφοσίωση, αυταπάρνηση, πολλές φορές θέτοντας εαυτόν σε κίνδυνο, για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ότι επιδεικνύεται και θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας. Όσοι λειτουργούν εκτός Νόμου και εκτός των όσων θέλουμε να πρεσβεύει η Αστυνομία σήμερα, δεν έχουν θέση στις τάξεις της.