Αρχηγός: Ενισχύουμε την ανακριτική ομάδα, στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση της προστασίας των παιδιών

H Αστυνομία Κύπρου συνεχίζει με στοχοπροσήλωση την πορεία αναβάθμισης των δομών και διαδικασιών της στον τομέα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε συνάρτηση και με την αυξητική τάση που δυστυχώς παρατηρείται όσον αφορά τις καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας αναφέρθηκε στην σύγχρονη, παιδοκεντρική προσέγγιση της Αστυνομίας στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αστυνομίας με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ειδικότερα τη σύσταση και λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2017, της Ειδικής Ανακριτικής Ομάδας της Αστυνομίας για τη Διερεύνηση Υποθέσεων Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων, που αποτελείται από ανακριτές, άνδρες και γυναίκες, με εμπειρία στη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων αυτής της φύσης, γιατί όπως τόνισε, η διαχείριση των υποθέσεων αυτών, απαιτεί ειδικούς και εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, σε συνάρτηση με την εφαρμογή νέων διαδικασιών, είναι θετικά και ενθαρρυντικά, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι πρόσφατα η Ανακριτική Ομάδα ενισχύθηκε με επιπρόσθετα στελέχη και προγραμματίζεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στον συντονισμό των συναρμοδίων φορέων, ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης και το διεθνές συνέδριο της Αστυνομίας σε αυτό αποσκοπεί.

Στο Διεθνές Συνέδριο που είναι διήμερο και διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», συμμετέχουν ομιλητές εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανισμών όπως της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Federal Bureau of Investigation (FBI), της Europol, εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών οργανώσεων, καθώς και εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας Κύπρου.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Κώστας Κληρίδης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στη φύση του εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επισημαίνοντας τον ιδιάζον και ιδιόμορφο χαρακτήρα του, τόσο στη διαδικασία διάπραξης του εγκλήματος, όσο και στη διαδικασία αποκάλυψης και εξιχνίασής του. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι παρά τις μελέτες, τις έρευνες και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, το φαινόμενο παραμένει και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε τι δυνατό για να χαλιναγωγηθεί. Εφόσον, τόνισε, η διάπραξη του καταλογίζεται σε διαστροφή στην ανθρώπινη φύση, εκεί θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στον δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί άπρακτη την αυξητική πορεία του φαινομένου αυτού και προχώρησε στη λήψη μέτρων με σκοπό την ολιστική αντιμετώπισή του, με την εκπόνηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική προωθείται, αξιολογείται και ελέγχεται για την εφαρμογή της με τη συγκρότηση του Συμβουλίου «Φωνή» με στόχο τα παιδιά να έχουν φωνή για να καταγγείλουν το οποιοδήποτε σε βάρος τους έγκλημα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, όπου τα παιδιά και οι οικογένειές τους λαμβάνουν την αναγκαία ψυχολογική στήριξη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων χωρίς να επαναθυματοποιούνται.

Μέσα από τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα για βαθύτερη κατανόηση του απεχθούς φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.