Αρχίζουν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής

Οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Πιθανόν σήμερα να κατατεθεί και το αίτημα της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ενδεχομένως θα αρχίσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την ονομαστική ψηφοφορία.

Τα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε “θέσεις μάχης” εν όψει της συζήτησης.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να προβάλουν την κυβέρνηση ως δύναμη που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Αλ.Τσίπρας ήδη έδωσε στίγμα για το πώς θα κινηθεί, δηλώνοντας ότι την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός.

Τι ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προβάλει τη ΝΔ και την κυβέρνηση συνολικά ως τους εκπροσώπους μιας υπεύθυνης πολιτικής που διασφαλίζει τη μη επιστροφή στα μνημόνια και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το επικίνδυνο κόμμα του λαϊκισμού και των εύκολων υποσχέσεων.

Ενδεικτική είναι η αναφορά του, με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ, ότι άνοιξε ο δρόμος για να βγει η χώρα από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Επίθεση στον Αλ.Τσίπρα εξαπέλυσε τη Δευτέρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας ότι πήρε πίσω τη δήλωσή του για το χρέος και πως «κάτω από ορυμαγδό λέξεων και… επονίτικα συνθήματα» προσπαθεί να κρύψει «τη νέα μεγάλη εσωκομματική διαφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εν όψει της συζήτησης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή των «πράσινων» υπουργών, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναδείξει την επικινδυνότητα, για την πορεία της χώρας, των όσων προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ ως του κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα.