Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με ENI-KOGAS

Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ENI-KOGAS για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στα τεμάχια 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενέκρινε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η 2α Δεκεμβρίου, με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη να λαμβάνει εξουσιοδότηση να δώσει παράταση στη διαδικασία αν η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί και υπάρχουν περιθώρια για θετική κατάληξη.

Ο κ. Λακκοτρύπης, αναφέρουν επίσης οι πληροφορίες, αναμένεται εντός της ημέρας να στείλει επιστολή στην κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας ENI και της κορεατικής KOGAS, καλώντας τους να εισέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

Αν δεν υπάρχει κατάληξη με την κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα συγκεκριμένα τεμάχια, τότε ο 2ος γύρος θα ολοκληρωθεί και θα εναπόκειται στην Κυβέρνηση το πότε θα προχωρήσει στην έναρξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για όλα τα τεμάχια που δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνίες για αδειοδότηση με τη Noble Energy για το τεμάχιο 12, με την TOTAL για τα τεμάχια 10 και 11, και με την κοινοπραξία ENI-KOGAS για τα τεμάχια 2, 3 και 9.