Αρχίζει σήμερα η δίκη του Μόρσι

Ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση στη δολοφονία διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, έφθασε νωρίς το πρωί στην Ακαδημία της αστυνομίας έξω από το Κάιρο όπου σήμερα πρόκειται ν’ αρχίσει η δίκη του.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην ακαδημία της αστυνομίας γύρω στις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς.

Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μόρσι από τότε που ανετράπη από το στρατό στις 3 Ιουλίου. Ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος κρατείτο μέχρι τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

‘Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται στην Ακαδημία της αστυνομίας, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εκατοντάδες αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα έχουν αναπτυχθεί γύρω από το συγκρότημα και σε στέγες κτιρίων.

Δεκάδες οπαδοί του Μόρσι έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο κρατώντας πανώ με συνθήματα κατά του στρατού.

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταχρίρ και περιοχές κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου για να εμποδίσουν οπαδούς τους Μόρσι να πραγματοποιήσουν καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση στη δολοφονία 10 διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, τον Δεκέμβριο. Εάν καταδικαστεί, είναι πιθανό ν’ αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

Ο Μόρσι δικάζεται μαζί με 14 ακόμα συγκατηγορούμενους, μέλη της κυβέρνησής του και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με δικαστές, η δίκη δε θα καλυφθεί απευθείας από την τηλεόραση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτήρισε «κατασκευασμένες» τις κατηγορίες και κάλεσε τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο, γεγονός που εντείνει τους φόβους για επεισόδια βίας.

Ισλαμιστές έχουν καταγγείλει την ανατροπή του Μόρσι χαρακτηρίζοντάς την πραξικόπημα. Ο στρατός υποστηρίζει ότι ανταποκρίθηκε στη λαϊκή βούληση μετά τις διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούσαν την παραίτηση του Μόρσι.

Μετά την ανατροπή του Μόρσι, ο στρατός προχώρησε στην αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων ισλαμιστών, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες ματαίωσαν τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επιχείρησε την Κυριακή κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι, να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της έντασης αυτής τονίζοντας ότι οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις δεν καθορίζονται από τη στρατιωτική βοήθεια.

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν να έχει ο Μόρσι μια «δίκαιη δίκη, καθώς επίσης και το δικαίωμα να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του στο δικαστήριο».

«Εάν δε συμβεί αυτό θα αμφισβητηθούν περισσότερο τα κίνητρα πίσω από τη δίκη αυτή», τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση αυτή εξέφρασε φόβους ότι υπονομεύεται η δικαιοσύνη λόγω παρατυπιών στη νομική διαδικασία στις δίκες άλλων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.