Αρχίζει δουλειά η Τρόικα – Η Βελκουλέσκου δεν έρχεται ακόμη

Οι επικεφαλής της Τρόικα αρχίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας του νέου μνημονίου του ESM.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο MEGA, Η  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένει στην Ουάσιγκτον και δεν ταξίδεψε για την Ελλάδα.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου τηρεί σκληρή στάση και έχει ήδη προβάλλει αιτιάσεις για επιπρόσθετα σκληρά προαπαιτούμενα με μειώσεις σοκ στις συντάξεις ύψους 30%

Οι Ντέκλαν Κοστέλο από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ράσμους Ρέφερ από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ με τους επικεφαλής των Θεσμών πιθανόν να έχουν συνάντηση το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Χθες τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα  επί τρεις ώρες συγκέντρωναν στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα έσοδα του Δημοσίου μετά την επιβολή των capital controls.

Στο μικροσκόπιο των δανειστών θα βρεθούν επίσης το Ασφαλιστικό, η κατάσταση των τραπεζών εν μέσω περιορισμού κίνησης κεφαλαίων. Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσουν τα εργασιακά και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων καθώς επίσης και οι ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν χαρακτηριστεί «μονομερείς» με αιχμή του δόρατος τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παράλληλα, λύση μέσα από ισοδύναμα μέτρα αναμένεται να αναζητηθεί για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις.

Παράλληλα ομάδες εργασίας θα αναλάβουν την υλοποίηση του οδικού χάρτη για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ για την αγορά φαρμάκων και τις αλλαγές στο γάλα το ψωμί.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, όλα δείχνουν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση δεν θα είναι μόνο μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και μεταξύ των Θεσμών. Ήδη ο όρος του ΔΝΤ για να μετέχει στο πρόγραμμα είναι εκπεφρασμένος και αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, στη βάση της σχετικής έκθεσης που διέρρευσε πριν από σχεδόν ενάμισι μήνα.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες πάντως επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.