Αρον-άρον φεύγουν από τη στερλίνα οι επενδυτές

Η στερλίνα σημειώνει απώλειες – ρεκόρ και δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θα ήταν έτοιμοι να ανακόψουν την περαιτέρω κατρακύλα του βρετανικού νομίσματος.

Η Investec Asset Management, η Aberdeen Standard Investments και η Pictet Asset Management SA μειώνουν τις θέσεις τους ή παραμένουν στο περιθώριο καθώς αναζωπυρώνεται η πολιτική κρίση στη Βρετανία, αναφορικά με το σίριαλ του Brexit.

Με τη χθεσινή παραίτηση της προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, οι πιέσεις αυξήθηκαν για τη Μέι, η οποία καλείται από όλες τις πλευρές να ανακοινώσει την παραίτησή της. Ω εκ τούτου επιστρέφει στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

H στερλίνα υποχώρησε σήμερα στα χαμηλά 4,5 μηνών, αγγίζοντας τα 1,26 δολάρια, ενώ το καθοδικό της σερί έναντι του ευρώ είναι και το μακρύτερο μέχρι στιγμής, καθώς όλοι ανησυχούν ότι όποιος διαδεχθεί τη Μέι μπορεί να βγάλει τη Βρετανία απο την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο υπέρμαχος του Brexit και πρώην υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson, ο οποίος είναι και ο λιγότερο φιλικός προς τις αγορές.

Όπως σημειώνει και ο Andrew Cole, fund manager της Pictet Asset, που επιβλέπει κεφάλαια $491,5 δισ., «η αποχώρηση της Μέι έχει αποτιμηθεί από την αγορά, η οποία όμως δεν νομίζω ότι είναι έτοιμη για τον Johnson».

Αν και το πρώτο τετράμηνο του έτους η στερλίνα σημείωνε τα μεγαλύτερα κέρδη από μια ομάδα 10 νομισμάτων, τον Μάιο έπεσε στη χαμηλότερη θέση. Εχει χάσει σχεδόν 15% της αξίας της από το δημοψήφισμα για το Brexit, τρία χρόνια πριν.

Τα βρετανικά ομόλογα έχουν κάνει ράλι καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, με την απόδοση του 10ετούςνα υποχωρεί κάτω από το 1%, σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και επτά εβδομάδες.