Αρνείται ο Πρόεδρος το δείπνο με τον Έρογλου

Με επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε να παρευρεθεί  στο προγραμματισμένο δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου εάν δεν αποσαφηνίσει ο ίδιος ο κ. Μουν ότι η προγραμματισμένη συνάντηση είναι κοινωνικής φύσης και όχι ένδειξης επανέναρξης των συνομιλιών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πριν τον Οκτώβριο του 2013 εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας και υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2012 εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάμβανε τότε την Προεδρία της Ε.Ε..

«Με λύπη μου εκφράζω την απογοήτευσή μου για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η συνάντηση παρουσιάστηκε από τον ειδικό σας αντιπρόσωπο», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Αναστασιάδης, αφού μέσω πράξεων και δηλώσεων αύξησε τις προσδοκίες ανάγοντας μία κοινωνική συνάντηση σε μείζον πολιτικό θέμα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην 77σέλιδη επιστολή κάνει λόγο για λανθασμένους χειρισμούς από την ομάδα του κ. Ντάουνερ οι οποίοι υποβαθμίζουν την αξιοπιστία του και υποσκάπτουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αναστασιάδης, δηλώνει ότι θα επανεξετάσει πολύ σοβαρά τη συμμετοχή του στο δείπνο εκτός και αν ο ίδιος ο κ. Μουν και όχι ο Ντάουνερ αποσαφηνίσει πως το δείπνο θα είναι κοινωνικής φύσεως και όχι οτιδήποτε άλλο.