Αργεντινή: Βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη «χρεοκοπία» (βίντεο)

Στους δρόμους ξεχύθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, για την απόφασή της να μην υποκύψει στους εκβιασμούς διεθνών κερδοσκόπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή οργισμένη για την επιλεκτική χρεοκοπία που ήρθε μετά από την αποτυχία των συνομιλιών για τα κερδοσκοπικά funds, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κατάσταση, αποκαλώντας τον αμερικανό διαμεσολαβητή «ανίκανο».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνις, δήλωσε ότι το Μπουένος Άιρες εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Η χώρα τελεί υπό επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς δεν μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1,5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds, κάτι που δεν συνέβη.

Η Αργεντινή έχει χαρακτηρίσει «αρπακτικά» τους κατόχους των ομολόγων, λέγοντας ότι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την κρίση χρέους της χώρας για να αποκομίσουν κέρδη.

Ο Καπιτάνις δήλωσε ότι εάν ένα τρίτο μέρος αγοράσει το χρέος από τους κατόχους ομολόγων, αυτό δεν θα αποτελούσε παραβίαση της ρήτρας RUFOS, η οποία υπήρξε μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη ρήτρα, η Αργεντινή δεν μπορεί να κάνει προσφορές ανώτερες από αυτές των ‘κουρεμάτων’ του 2005 και του 2010, γιατί αυτό θα οδηγούσε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε «ένα τσουνάμι δικαστηρίων εις βάρος της Αργεντινής για την είσπραξη δισεκατομμυρίων».