Αργεντινή: Αντίστροφη μέτρηση για να αποφύγει την χρεοκοπία

Η αντίστροφη μέτρηση για την τεχνική στάση πληρωμών ξεκινά στην Αργεντινή, αφού από σήμερα Δευτέρα, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της 30 μέρες (έως τις 30 Ιουλίου) για την πληρωμή των κερδοσκοπικών funds, τα οποία κέρδισαν με δικαστική απόφαση την επιλογή τους να μην αποδεχθούν «κούρεμα» ομολόγων.

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου πρέπει να καταβληθεί και η τακτική δόση πληρωμής των πιστωτών που δέχθηκαν το «κούρεμα», ωστόσο, τα χρήματα αυτά έχουν μπλοκάρει.

Όπως γράφει η εφημερίδα Pagina12 του Μπουένος Αϊρες, η κυβέρνηση έστειλε κείμενο προς δημοσίευση στους Times της Νέας Υόρκης, εξηγώντας στους πιστωτές ότι τα χρήματα της δόσης τους έχουν καταβληθεί, ωστόσο, οι ίδιοι δεν μπορούν να τα εισπράξουν, λόγω της δικαστικής απόφασης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ είχε ενημερώσει από την Παρασκευή ότι πλήρωσε 1 δισ. δολάρια στους πιστωτές που αποδέχθηκαν το «κούρεμα», γεγονός που αποδεικνύει «την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το 100% των πιστωτών της.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

Mάλιστα, η απόφαση έδωσε το δικαίωμα στα funds να μπλοκάρουν τις δόσεις προς τους πιστωτές που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Μετά την κατάρρευση της οικονομίας της το 2001 η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοιπο 7% -κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια- δεν συμφώνησε και προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την αποπληρωμή στο 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η χώρα για να μπλοκάρει την αποπληρωμή είναι εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Εντός της ημέρας πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), προκειμένου η Αργεντινή να ενημερώσει τις χώρες-μέλη για τους τρόπους με τους οποίους αναδιάρθρωσε το χρέος της. Αντίστοιχη κίνηση έγινε προ ημερών και στα Ηνωμένα Έθνη.