Από την Ύφεση στην Ανάπτυξη και την Προοπτική

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Η Κύπρος, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, άφησε πίσω οριστικά και αμετάκλητα την ολέθρια ύφεση, τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την επιζήμια οικονομική αβεβαιότητα και τις θλιβερές συνέπειες που βίωσε ο λαός μας, τα προηγούμενα χρόνια.

Πιστεύω ότι δικαίως, τόσο συνάδελφοι Ευρωβουλευτές όσο και τεχνοκράτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούν ότι η αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης από τη Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η επιτυχής έξοδος από τη Χρεωκοπία και τα Μνημόνια, αποτελεί ένα μικρό οικονομικό θαύμα, ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση από όλους και ένα σημαντικό επιτυχές οικονομικό αφήγημα.

Εάν σκεφθεί κάποιος ότι η Ελλάδα ταλανίζεται εδώ και μία δεκαετία με τεράστια οικονομικά προβλήματα και με αβέβαιο το οικονομικό μέλλον και χωρίς χρονικό ορίζοντα εξόδου από τα Μνημόνια, αλλά και άλλες χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. συνεχίζουν να κινούνται στη σφαίρα της ύφεσης και των πολλαπλών και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τη διάσταση του Κυπριακού Οικονομικού Επιτεύγματος.

Η Κύπρος με μία σταθερή, αποτελεσματική πολιτική Ανάπτυξης κατόρθωσε, με σταθερό βηματισμό, να ανατρέψει όλα τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα, να μετατρέψει τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και όλες τις αρνητικές προβλέψεις και όλες τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε θετική πραγματική οικονομία.

Κανένας δεν πίστευε ούτε εντός Κύπρου, ούτε εκτός Κύπρου, ότι η Κυπριακή Οικονομία από ‘Μέγας Ασθενής’ το 2013, θα εξελίσσονταν μέσα σε τέσσερα χρόνια σε Υγιή Υποδειγματική Οικονομία της Ανάπτυξης, της Προόδου και της Προοπτικής. Οι μόνοι που πίστευσαν πραγματικά στις δυνατότητες της πατρίδας μας, ήταν πρωτίστως η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός που με πείσμονα επιμονή αγωνίσθηκαν, παρήγαγαν έργο και εφάρμοσαν με ορθές οικονομικές τους πολιτικές, σε πείσμα στις μόνιμες κλαθμηρίζουσες Κασσάνδρες της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Θυμίζω ότι αυτοί που σήμερα αντιπολιτεύονται, εκ του ασφαλούς, ήταν οι ίδιοι που συμβούλευαν τη Κυβέρνηση να φύγει η Κύπρος από το Ευρώ και την Ευρωζώνη και να υιοθετήσουμε τη Κυπριακή Λίρα. Είναι ακριβώς οι ίδιοι, που εισηγούνταν με αυστηρό κριτικό τρόπο, ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έπρεπε να εγκαταλείψει την οικονομική της πολιτική και να ακολουθήσει Πολιτική Τσίπρα.

Από τον όλεθρο της ύφεσης και των τραγικών συνεπειών του 2013, κατορθώσαμε σήμερα η Κύπρος να κινείται με το ψηλότερο ρυθμό Ανάπτυξης της Ευρωζώνης, δηλαδή η Κυπριακή Οικονομία το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν αυξάνεται σε μεγαλύτερους ρυθμούς από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αυτή η μεγάλη οικονομική επιτυχία δεν ήλθε από μόνη της. Απαιτήθηκαν σκληρές προσπάθειες, ορθές πολιτικές οικονομικές αποφάσεις και αιματηρές θυσίες από τη κυπριακή κοινωνία και τους Κύπριους Πολίτες.

Η Ανάπτυξη σήμερα της Κύπρου, βασίσθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίσθηκαν από τη Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

1. Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στο Χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και στην Οικονομία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να εισρεύσουν νέες καταθέσεις και κεφάλαια στη Κυπριακή Οικονομία.

2. Η ορθή τουριστική πολιτική απέφερε καρπούς και δημιουργήθηκε ρεκόρ αφίξεων και εισοδημάτων.

3. Ενισχύθηκε το τουριστικό μας προϊόν με τα Πολεοδομικά Κίνητρα για τις ανακαινίσεις των τουριστικών μας μονάδων, που παραχώρησε η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να τονωθεί η οικοδομική βιομηχανία και να ενισχυθεί και αναβαθμισθεί η Τουριστική μας Βιομηχανία.

4. Η πολιτική παραχώρησης άδειας παραμονής σε ξένους υπηκόους με ταυτόχρονη επένδυση στη Κύπρο προσέλκυσε κεφάλαια, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και δυναμική ανάπτυξης.

5. Η στήριξη και προώθηση, των μεγάλων επενδύσεων και των μεγάλων έργων ανάπτυξης με λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερη υλοποίηση έδωσε νέα ώθηση στην Αναπτυξιακή Προοπτική της Κύπρου.

6. Σειρά μέτρων και στοχευμένων αναπτυξιακών πολιτικών σε όλους τους τομείς κατόρθωσαν να επανεκκινήσουν την οικονομία, να μειώσουν την ανεργία, να δημιουργήσουν πλεονάσματα και να ξαναδώσουν νέα δυναμική και προοπτική στη Κυπριακή Οικονομία.

Η πολυπόθητη Ανάπτυξη στο τόπο μας, δεν ήλθε αίφνης από το πουθενά, αλλά με ορθές πολιτικές, με νοικοκυρεμένη πολιτική και με πραγματικά αναπτυξιακά μέτρα.

Σήμερα, ο τόπος μας, μετά τα δύσκολα και σκληρά χρόνια της οικονομικής κρίσης και της οικονομικής απόγνωσης, πήρε βαθιά ανάσα και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι για να αναστηλωθεί η οικονομία μας απαιτήθηκε τιτάνιο έργο, που μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο και λανθασμένες πολιτικές ή αποφάσεις να ξαναβρεθούμε στις τραγικές μέρες του 2013.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ